Orașul Viborg este o așezare atrăgătoare, situată pe două lacuri, înconjurată de păduri și întinderi de pășuni. Acesta este unul dintre cele mai vechi orașe din Danemarca, localizat chiar în inima țării, la intersecția rutelor comerciale din nord, sud, est și vest. Există numeroase oportunități pentru pescuit și golf în mediul rural în jurul suburbiilor din Viborg. Orașul în sine este un bun punct de plecare pentru excursii și plimbări, multe dintre care pășesc pe urmele poetului local Steen Steensen Blicher. Zona Borgvold, cu vechiul castel, este acum un parc pe malul lacului.

Viborg1

Descoperirile arheologice arătă că a existat o așezare în zona actualului oraș în jurul anilor 700 e.n. Orașul a fost inițial cunoscut sub numele de Wibjerg (sau dealul sacru) și se crede că a fost un sit de cult păgân. Acest lucru a dat naștere la activitatea de comerț și astfel s-a dezvoltat orașul Viborg. După venirea creștinismului, Viborg a devenit un punct religios și în anul 1065 a devenit centrul episcopiei. În acest moment a fost capitala provinciei Lutlanda și până în anul 1340 regele danez a fost ales în orașul Viborg. Timp de 300 de ani orașul Viborg a rămas locul unde nobilii aduceau omagiul regelui nou ales.

Cele mai multe dintre clădirile vechi ale orașului au fost distruse de incendii, în anul 1567 și 1727, doar Catedrala Viborg (reconstruită în secolul al 19-lea) și biserica Dominicană au supraviețuit. Viborg este acum în primul rând, un oraș comercial și industrial. Catedrala Viborg, de la Sf. Mogens Gade, a fost construită în secolul al 12-lea și reconstruită între anii 1864 și 1876 ca o copie a clădirii originale în stil romanic de granit. Doar originala criptă cu trei abside a fost păstrată.

Viborg11

Noua biserică, construită din cărămidă și granit suedez (ashlar), a fost modelată după unele dintre catedralele germane și bisericile din Lund și Ribe. Caracteristicile sale cele mai distinctive sunt cele două turnuri gemene, cu acoperișurile lor piramidale, vizibile de la depărtare. Câteva pietre romane sculptate au fost încorporate în zidurile exterioare, inclusiv cei doi lei ce flanchează o fereastră în absida. Interiorul este renumit pentru picturile murale biblice pe care artistul Joakim Skovgaard le-a creat între anii 1901 și 1906. În partea navei sunt scene din Vechiul Testament, în transept scene din viața lui Hristos și în cor picturi cu Învierea și Înălțarea. Picturile de pe tavan, în ulei pe lemn de mahon, descriu Nașterea. Altarul este din bronz aurit. Cripta romanescă cu cele trei abside are 12 module de boltire susținute de șase coloane și 10 semi-coloane de granit. Pe partea de est a orașului se află rămășițele bisericii Asmild ridicată în anul 1100, din care doar pereții au fost păstrați.

La sfârșitul secolului al 12-lea o mănăstire augustină era situată la sud de biserica Asmild, dar din care nu a mai rămas nimic. Acestă locație este cunoscută turiștilor pentru că episcopul Eskild de Viborg a fost ucis în fața altarului în anul 1132. Galeria, cu portretele regilor danezi, catapeteasma sculptată și amvonul din anul 1625 sunt elemente de valoare, așa cum este piatra runică din vestibul. Pe strada Gammeltorv, în piața din fața catedralei, se află clădirea primăriei din Viborg, o clădire în stil baroc construită de către Stallknecht din Altona. Clădirea adăpostește acum Muzeul Skovgaard. Sunt afișate schițe, picturi și sculpturi ale artistului Joakim Skovgaard (1856-1933), inclusiv schițe preliminare pentru frescele din catedrală.

Viborg111

Un alt muzeu ce merită vizitat este Muzeul Regional. Acest muzeu este într-o clădire care a fost la un moment dat sediul Societății Heath. Secțiunea Istoriei Antice expune artefacte din epoca bronzului, departamentul mai modern fiind dedicat artei comerciale din secolele al 16-lea și al 17-lea.

La sud de catedrală se află Biserica Parohiei de Sud, aparținând inițial unei mănăstiri dominicane și datând din anul 1227. Acesta a fost distrusă de un incendiu în anul 1726 și apoi reconstruită. Corul și naosul bisericii vechi au supraviețuit. Biserica are un altar gotic flamand, magnific sculptat și aurit din anul 1520 adus la acestă biserică de regele Frederik al IV-lea. Pe Lacul Hald, la 8 km sud-vest de orașul Viborg, se află un conac numit Hald Hovedgård. Acest loc datează din evul mediu și pe situl din jur s-au construit mai multe castele care au fost dărâmate mai târziu.

Viborg1111

Clădirea principală din ziua de azi, ce a fost inițial casa unui căruțaș, este acum folosită ca un centru cultural. Machetele vechilor castele sunt expuse într-o încăpere, fiind produse din lemnul hambarului restaurat. Cei iubitori de natură și aer liber pot petrece timpul la lacul Hald, lângă conacul Hald Hovedgærd în apropiere de orașul Viborg. Pădurile oferă turiștilor o oportunitate de a se bucura de cele mai frumoase peisaje. Pot fi închiriate bărci pentru plimbări pe lac, iar pescuitul este, de asemenea, permis în anumite zone.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.