Viena este capitala Austriei (o mica tara alpina) fiind traversata de fluviul Dunarea. Se afla situata intre culmile nord-vestice ale Alpilor. In trecut, a fost capitala Imperiului Roman si, între 1867-1918, a Imperiului Austro-Ungar. Bulevardul Ring este granita orasului vechi. Aici se gasesc: muzee, Opera, Palatul Hofburg, Parlamentul, Primaria, Universitatea si Teatrul Burg.

Opera din Viena
Opera din Viena

Opera din Viena se leaga de numele lui Mozart, si este renumita pentru scoala ei de dans si balet. Teatrul Burg este principalul teatru in care se vorbeste in germana (apogeul carierei fiecarui actor).

Muzeul Kunsthistorisches
Muzeul Kunsthistorisches

Muzeul de Istorie a Naturii si Muzeul Kunsthistorisches (principalul muzeu de arta al Vienei) strajuiesc o piata in centrul careia se inalta un monument inchinat imparatesei Maria Teresa.

Parcul din oras, cu statuile marilor compozitori, ne amintesc ca Viena a fost capitala muzicii timp de 200 de ani, de la Mozart la Haydn, la Schonberg si Johan Strauss. In acest oras s-au nascut sau au scris Beethoven, Bruckner, Brahms, Schubert, Berg si Webern, astfel se pot vizita casele in care ei au locuit, muzeele dedicate lor. Arhitectura vieneza se remarca la bisericile in stil baroc si cladiri din sec. al XIX-lea si inceputul sec. XX-lea. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, s-au construit centre moderne cu obiecte de arta contemporana in structura lor.

Centrul International Viena este o colectie de zgarie-nori pe malurile Dunarii, folosit de Natiunile Unite. Nu departe de Ring, pictorul Hundertwasser a proiectat cateva case, care par a fi creatii imaginare, cu un aspect excentric prin forma si culoare. Lipsa de uniformitate subliniaza originalitatea fiecarei case, nu doar la exterior, ci si la interior.

Karl-Marx Hof
Karl-Marx Hof

Karl-Marx Hof este un complex de locuinte cu un design complet diferit din anii 1920. Cladirea Sezession, cu o arhitectura Jugendstil (cunoscuta in alte tari ca ,,art noiveau”, ,,liberty” sau ,,modernism”) specifica sfarsitului sec. al XIX-lea, a fost construita de un elev al lui Otto Wagner.

Gara Karlsplatz
Gara Karlsplatz

Gara Karlsplatz, din marmura si poleita cu aur, e cea mai cunoscuta opera a lui Otto Wagner (adevaratul ideologist al arhitecturii vieneze Jugendstil).

Biserica Augustinerkirche (Biserica Augustina) a fost construita in stil gotic. Aici Napoleon s-a casatorit cu fiica imparatului Austriei, si Franz-Josef cu Elisabeta de Bavaria (printesa Sissi).

Karlskirche
Karlskirche

Karlskirche (Biserica Sfantului Karl) domina Karlplaz, un spatiu imens, jumatate piata, jumatate parc, in spatele bulevardului Ring. Cele doua coloane triumfale din fata bisericii au fost inspirate din coloana lui Traian (aflata la Roma). Aceasta biserica iezuita, in stil baroc, se deschide spre Piata Am Hof.

Catedrala Peterkirche
Catedrala Peterkirche

Catedrala Peterkirche (Sf. Petru) este in stil gotic, acoperisul este ascutit, din ceramica colorata de Majorca. Piata St.Stephen este inima centrului vechi al orasului si este dominata de clopotnitele catedralei. In cartierul Blutgasse se afla biserica St.Stephen, case vechi in stil baroc ce alterneaza cu cele modeste, si gradini din care poti iesi in strazi diferite (specifice Vienei).

Palatul Belvedere
Palatul Belvedere

Palatul Belvedere a fost construit de arhitectul Johann Lukas von Hildebrandt, la inceputul sec. al XVIII-lea, pentru printul Eugen de Savoy, care a locuit in palatul cel mic Belvedere, in timp ce palatul cel mare era folosit pentru receptii si ceremonii.

Unul dintre simbolurile atragatoare si pline de viata ale trecutului orasului sunt cafenelele Kaffehaus. Cafeneaua Zentral era frecventata in trecut de scriitori si poeti. Viena este renumita pentru ciocolata Sachertorte (,,regina ciocolatelor”), servita impreuna cu una dintre sutele de arome diferite de cafea vieneza. Cafeneaua Mozart (langa Opera), Cafeneaua Sperl si Patiseria Demel (a fost furnizoare a Curtii) sunt deja celebre.

Palatul Hofburg
Palatul Hofburg

Influentele culturale resimtite de Viena de-a lungul secolelor sunt vizibile in forma impunatoare a Palatului Hofburg, in complexul de resedinte, biserici, curti si gradini. Azi, Palatul Hofburg este folosit pentru receptii la nivel inalt si este si resedinta oficiala a Presedintelui Austriei.

Josefplatz
Josefplatz

Josefplatz, considerata piata cea mai frumoasa din Viena, incadrata de cladiri in stil baroc si Palatul Pallavicini, se afla langa Scoala Spaniola de Echitatie (cu o arena destinata pregatirii cailor lipitani). Piete, statui si alte monumente se succed pana la Palatul Albertina, unde se afla una dintre cele mai mari colectii de desene si gravuri din lume. Langa palat, se afla gradina Burggarten, cu statuia imparatului Franz-Josef I.

Ceasul Anker
Ceasul Anker

Ceasul Anker, fabricat de compania cu acelasi nume, este situat pe peretele cladirii Anker, in piata Hoher (cea mai veche din Viena). In centru pietei se gaseste Fantana cununiilor (1729) – un monument în stil baroc.

In Neuer Markt (Piata Noua) se gaseste Fantana lui Donner, cu copiile in branz ale statuilor originale.

Donaupark
Donaupark

Dunarea curge pe la marginea Vienei, iar pe malurile sale se afla Donaupark (Parcul Dunarii).

Austria si-a dorit propriul sau ,,Versailles”, astfel Fischer von Erlach a construit o cladire imensa Palatul Schonbrunn, care a devenit un simbol important al puterii regale in Europa (din sec. al XIX-lea), incat Napoleon a vrut sa ocupe camerele imparatesei Maria Teresa. La Schonbrunn s-a nascut si a murit imparatul Franz-Josef I. Pietele, cu obiecte la mana doua si antichitati de valoare, se gasesc de-a lungul canalului Linke Wienzeile, intre Naschmarkt si piata de vechituri. Pretioasa mobila din europa Centrala, cristalul de Boemia, argintaria, podoabele si ceramica, amintesc de atmosfera burgheza si viata aristocratica din trecut.

Parcul Prater
Parcul Prater

Parcul Prater este un urias loc de distractii, pentru relaxare si agrement. In partea centrala a parcului, numita Wurstlprater, se afla Roata Uriasa (Riesenrad) cu o inaltime de 65 m, trenuletul liliputan (din anul 1928) etc. Referitor la transportul public, orasul dispune de trenuri subterane si de o suprafata de cai feroviare urbane si tramvaie.

Aceasta metropola moderna, impecabila, plina de istorie, cultura este o poarta de trecere intre Est si Vest in Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.