Situat aproape de graniţa cu Italia şi Slovenia, oraşul austriac Villach este al doilea ca mărime din landul Carintia, după capitala Klagenfurt. Se află pe malul râului Drava şi reprezintă una dintre principalele atracţii turistice ale regiunii. Are o populaţie de circa 60.000 de locuitori.

Villach Austria1

Villach a fost atestat documentar încă din vremea romanilor, în oraş descoperindu-se numeroase artefacte din acea perioadă. Din secolul al VII-lea, aşezarea a făcut parte din principatul Carantania, iar după anul 740 s-a aflat sub dominaţia ducatului de Bavaria. În anul 1060, Villach a primit statutul de oraş-târg, dar a fost menţionat în documente ca oraş abia în 1240. De-a lungul vremii, a fost afectat de cutremure (în anii 1348 şi 1690), precum şi de mai multe incendii, care au distrus o serie de clădiri.

Din secolul al XVIII-lea, Villach a făcut parte din teritoriile deţinute de monarhia Habsburgică, devenind reşedinţa administrativă a districtului Carintia. Expansiunea şi dezvoltarea economică a oraşului din a doua jumătate a secolului al XIX-lea au fost stimulate de construcţia căii ferate Sudbahn. Deşi a suferit distrugeri masive în urma celor două războaie mondiale, Villach a fost reconstruit, iar în prezent este un oraş plin de viaţă, care pune la dispoziţia turiştilor activităţi de recreere pentru toate gusturile, pe toată durata anului.

Hauptplatz
Hauptplatz

Piaţa centrală, Hauptplatz, reprezintă inima oraşului, fiind ticsită de clădiri cochete construite în stil renascentist, unele dintre ele fiind ulterior refăcute în stil baroc. Piaţa este dominată de o coloană dedicată Sfintei Treimi, ridicată în anul 1739.

biserica parohială Sf. Jacob
biserica parohială Sf. Jacob

Pe o terasă din apropierea Hauptplatz se află biserica parohială Sf. Jacob, o construcţie în stil gotic realizată în secolul al XIV-lea, având un turn de 95 de metri înălţime. Altarul se remarcă printr-un crucifix gotic ce datează din anul 1502. Corul este decorat cu o frescă uriaşă reprezentându-l pe Sf. Cristofor. Biserica adăposteşte mai multe pietre de mormânt aparţinând membrilor unor vechi familii nobile. Vizavi de biserică se află Noua Primărie (Neues Rathaus).

În parcul Schiller din Villach poate fi admirată o machetă a regiunii Carintia, la o scală de 1:10.000, ce se întinde pe o suprafaţă de 183 de metri pătraţi. Aceasta a fost realizată în anul 1913 şi este cea mai mare machetă din plastic a unei zone din Europa.

Warmbad Villach
Warmbad Villach

La circa 3 kilometri de oraş se află staţiunea Warmbad Villach, renumită pentru izvoarele sale termale. Acestea sunt recomandate în tratarea reumatismului şi a afecţiunilor circulatorii. Staţiunea include mai multe piscine, saună, terenuri de tenis şi călărie, precum şi alte facilităţi de petrecere a timpului liber.

În timpul iernii, turiştii care vin la Villach beneficiază de mai multe pârtii de schi aflate în condiţii foarte bune, localizate pe muntele Dobratsch din apropierea oraşului, precum şi de o infrastructură de calitate pentru sporturile de iarnă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.