Orbitele asteroizilor sunt de multe ori similare. Un numar de asteroizi vor avea orbite similare si se vor incadra intr-un anumit grup. Exista mai multe grupuri. Avem centura asteroizilor, asteroizii troieni, asteroizii din familia Apollo, grupul Atena si grupul Amor. Centura Kuiper trebuie de asemenea sa fie luata in considerare. In acest articol vom afla mai mult despre orbita asteroizilor din fiecare grup, astfel incat sa va faceti o idee despre unde se afla acestia in spatiu si sa stiti care grupuri reprezinta o amenintare pentru Pamant.

Centura asteroizilor se afla intre Jupiter si Marte. Orbitele asteroizilor din acel grup sunt perturbate in mod semnificativ de fiecare data cand perioada lor de revolutie in jurul soarelui formeaza o rezonanta orbitala cu Jupiter. La aceste distante orbitale, apare un decalaj Kirkwood, pe masura ce asteroizii sunt cuprinsi in alte orbite. Desi orbitele raman intre Marte si Jupiter, acestea pot fi schimbate de catre gravitatia lui Jupiter, fapt care determina asteroizii sa se afecteze reciproc in mod destul de regulat.

Asteroizii troieni orbiteaza la 60 de grade in fata si in spatele unei planete, in doua din punctele Lagrange care exista intre doua corpuri masive. Jupiter are multi asemenea asteroizi, Marte are doar un singur asteroid troian cunoscut, iar in cazul lui Neptun se stie ca exista 4 asteroizi troieni. Orbitele asteroizilor troieni se afla intotdeauna in punctele Lagrange L4 si L5 ale unei planete. Cei de pe punctul L4 sunt cunoscuti ca fiind grecii, iar cei de pe L5 sunt troienii. Fiecare asteroid individual este numit dupa un erou al razboiului dintre greci si troieni

Asteroizi troieni , Foto: 0nlyhum4n.wordpress.com
Asteroizi troieni , Foto: 0nlyhum4n.wordpress.com

Asteroizii din grupurile Apollo, Atena si Amor sunt toti asteroizi care se afla in apropierea Pamantului. Acestia sunt asteroizi ai caror orbite se incruciseaza cu orbita Pamantului. Orbitele acestor asteroizi au o axa semi-majora mai mare decat cea a Pamantului (peste o unitate astronomica), o distanta la periheliu mai mica de 1,017 unitati astronomice, iar afeliul lor este de peste o unitate astronomica. Apropierea lor de Pamant si susceptibilitatea lor la gaurile gravitationale le transforma intr-o amenintare mica pentru planeta noastra, chiar foarte mica. Acesti asteroizi sunt observati de catre astronomi din cand in cand, insa nimeni nu-si face griji in privinta lor.

Centura Kuiper se afla dincolo de planete, extinzandu-se de la orbita lui Neptun (la 30 de unitati astronomice) pana la aproximativ 55 de unitati astronomice de soare. Aceasta centura este similara cu centura asteroizilor, desi este mult mai mare – de 20 de ori mai lata si de 20 pana la 200 de ori mai masiva. Majoritatea orbitelor asteroizilor din centura Kuiper sunt consecvente, insa acestia se ciocnesc ocazional unul de altul si pot ajunge in sistemul solar interior ca niste comete.

Fiecare grup de asteroizi are orbite similare, desi exista exceptii ocazionale in care un asteroid se ciocneste de altul si isi schimba orbita sau devine complet liber. De asemenea, daca un asteroid ajunge prea aproape de gravitatia unei planete, acesta isi va schimba orbita. In general, orbitele asteroizilor sunt stabile si previzibile. Datorita acestui fapt, astronomii au putut afla atat de multe despre asteroizi de-a lungul anilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.