Orbita lui Jupiter, la fel ca si in cazul celorlalte planete, este eliptica, nu circulara. La periheliu, Jupiter se afla la 741 milioane de kilometri distanta de soare (sau 4,95 unitati astronomice). O unitate astronomica este distanta medie de la Pamant la soare si este utilizata pentru a usura comunicarea distantelor astronomice. In punctul cel mai indepartat, numit afeliu, Jupiter se afla la 817 milioane de kilometri distanta de soare (sau 5,46 unitati astronomice). Media dintre periheliu si afeliu se numeste axa semi-majora. Axa semi-majora a lui Jupiter este de 778 de milioane de kilometri sau 5,2 unitati astronomice.
Jupiter este cea de-a cincea planeta de la soare, insa este cel de-al treilea cel mai luminos obiect de pe cerul noptii. Intrucat Jupiter se afla mai departe de soare, ne-am putea astepta ca orbita acestei planete sa fie mai lunga, insa dureaza doar 11,86 ani terestri sau 4331 zile terestre pentru ca Jupiter sa finalizeze o orbita. Planeta Jupiter de deplaseaza cu 47,002 kilometri pe ora in timp ce orbiteaza in jurul soarelui. Orbita lui Jupiter este inclinata cu 6,09 grade fata de ecuatorul soarelui. Mai multe planete din sistemul solar au anotimpuri similare cu cele de pe Pamant, insa nu si Jupiter. Aceasta planeta se roteste prea rapid pentru ca variatiile sezoniere sa existe (Jupiter se roteste o data la fiecare 10 ore).
Jupiter are mai multi insotitori pe orbita sa. Acei insotitori sunt satelitii sai, desigur. In jurul planetei Jupiter orbiteaza 64 de sateliti cunoscuti si se crede ca mai sunt cativa sateliti nedescoperiti inca. Cei mai mari sateliti ai lui Jupiter sunt Io, Europa, Ganymede si Callisto – acestia sunt numiti satelitii galileeni. Acesti sateliti sunt niste corpuri interesante in sine. Orbita lui Jupiter nu poate fi comparata cu nimic din sistemul solar. Influenta lui Jupiter poate fi simtita cu mult dincolo de orbita sa. Sunt atat de multe lucruri interesante legate de orbita lui Jupiter, incat un om de stiinta isi poate baza cariera numai pe studierea sistemului Jupiterian.