Orbita lui Mercur este cea mai excentrica dintre toate orbitele planetelor din sistemul solar. Planeta are o perioada orbitala de aproximativ 88 de zile terestre. La periheliu, Mercur se afla la 46 de milioane de kilometri distanta de soare, iar la afeliu, se afla la 69 de milioane de kilometri distanta de soare (o diferenta de 23 de milioane de kilometri, ceea ce ii confera o excentricitate de 0,21). Orbita planetei Mercur este inclinata cu 7 grade la ecliptica Pamantului. Planeta Mercur poate fi vazuta trecand prin fata soarelui numai atunci cand aceasta traverseaza planul eclipticii si se afla intre soare si Pamant. Acest lucru se intampla o data la fiecare sapte ani.
Desi oamenii de stiinta cunosc perioada orbitala a lui Mercur de mult timp, acestia s-au inselat in privinta perioadei sale de rotatie. Pana in anii 1960, teoria predominanta sustinea ca planeta era legata de soare si ca aceasta nu se misca deloc. Aceasta concluzie a fost trasa datorita faptului ca, atunci cand planeta se afla in pozitia optima de observare, partea vizibila a sa era intotdeauna aceeasi. Abia in anul 1965, astronomii americani, utilizand Observatorul Arecibo, au demonstrat in mod concludent ca perioada de rotatie a planetei era de aproximativ 59 de zile siderale. Exista o corelatie directa intre perioada orbitala si perioada de rotatie. Pentru fiecare 2 orbite ale planetei Mercur in jurul soarelui, aceasta se roteste de 3 ori in jurul propriei axe (rezonanta este de 3:2).
In ciuda perioadei de roatie lenta, Mercur are un camp magnetic global si, atat Mariner 10, cat si MESSENGER indica faptul ca puterea si forma campului magnetic sunt stabile. Masuratorile efectuate de Mariner 10 i-au facut pe oamenii de stiinta sa estimeze ca acest camp magnetic are aproximativ 1,1 % din puterea campului magnetic al Pamantului. Campul magnetic al lui Mercur este dipolar si este probabil generat de un efect de dinam. Acest efect de dinam ar rezulta din circulatia nucleului lichid al planetei, care este bogat in fier. Campul magnetic al planetei Mercur deviaza vantul solar, creand o magnetosfera. Aceasta magnetosfera este suficient de puternica pentru a capta plasma vantului solar, care contribuie la vremea de la suprafata. Nava spatiala Mariner 10 a detectat aceasta plasma de energie redusa in magnetosfera de pe partea planetei in care este noapte. Oamenii de stiinta stiu foarte multe lucruri despre orbita planetei Mercur, insa mai sunt o gramada de lucruri importante care trebuie descoperite si care sunt pe cale sa fie descoperite in urmatorii ani.
VIDEO: