Inelele lui Saturn contribuie in mare masura la luminozitatea acestei planete si, de fapt, din punct de vedere al Pamantului, acestea nu sunt intotdeauna vizibile. La fiecare 13 sau 16 ani, inelele se afla cu muchia indreptata spre Pamant, de unde pot fi vazute doar ca niste dungi subtiri (uneori nu pot fi vazute deloc), iar planeta este mult mai slab iluminata pe cer. Orbita lui Saturn influenteaza modul in care arata inelele planetei. Saturn are nevoie de putin sub 29.5 ani pentru a orbita in jurul soarelui, iar in tot acest timp noi vedem inelele planetei din unghiuri diferite. Acestea au fost larg deschise in anii 2002-2003, cand emisfera de sud a lui Saturn era inclinata in directia Pamantului. Apoi, inelele au inceput sa se inchida, afisand un aspect tot mai ingust, Saturn devenind tot mai slab iluminata la fiecare opozitie succesiva.
Inelele au aparut indreptate cu marginea spre Pamant in septembrie 2009, cand Pamantul a trecut prin planul de inele al planetei (desi Saturn parea sa fie foarte aproape de soare in acest moment). Fata nordica a inelului a devenit vizibila la sfarsitul anului 2009, cand inelele au inceput sa se deschida iar. Sistemul de inele va fi din nou larg deschis in anul 2017, cand emisfera de nord a planetei va fi pe deplin inclinata in directia Pamantului. Cand inelele sunt larg deschise, planeta poate fi vazuta in constelatiile Taurus sau Gemini (cand emisfera sudica a acesteia este indreptata spre Pamant), sau in constelatiile Scorpius, Ophiuchus sau Sagittarius (cand emisfera nordica este indreptata spre Pamant). Inelele apar cu muchia indreptata spre Pamant atunci cand planeta se afla la granita dintre constelatiile Aquarius si Pisces (cand opozitiile au loc in jurul lunii septembrie) sau in constelatia Leo (cand opozitiile au loc in jurul lunii martie).
Ca si in cazul celorlalte planete din sistemul nostru solar, orbita lui Saturn este oarecum eliptica, rezultatul fiind ca distanta sa fata de soare variaza de la an la an. Cand Saturn se afla in punctul cel mai apropiat de soare (periheliu), aceasta se afla la aproximativ 9,03 unitati astronomice distanta de soare. Cand se afla in punctul cel mai indepartat de soare (afeliu), Saturn se afla la 10,06 unitati astronomice distanta de soare. La opozitiile perihelice, Saturn se afla la aproximativ 1197 de kilometri distanta de Pamant, iar la opozitiile afelice, aceasta se afla la 1027 kilometri distanta de Pamant. Din cauza distantei care variaza, dimensiunea aparenta a lui Saturn (diametrul unghiular cand este vazuta de pe Pamant) se schimba usor de la o opozitie la alta. Saturn ajunge in opozitie cu soarele la fiecare 378 de zile (cu 13 zile mai tarziu in fiecare an succesiv).