A vărsa lacrimi de crocodil/a plânge cu lacrimi de crocodil este o expresie care se folosește în aproape toate limbile, referindu-se la o durere fățarnică, la o suferință nesinceră, amăgitoare, manifestată cu scopul ipocrit de a păcăli, de a induce în eroare, de a stârni compasiunea cuiva, înșelându-l.

Interpretări moderne ale LACRIMILOR DE CROCODIL oferă o perspectivă fascinantă asupra modului în care expresiile vechi rămân relevante. În cultura contemporană, această expresie este adesea folosită pentru a descrie regretul sau tristețea superficială, demonstrând cum tradițiile și limbajul se adaptează la noi contexte. Analizând utilizările expresiei în literatură, film și media, putem înțelege mai bine dinamica emoțiilor umane și falsitatea.

Originea acestei expresii este foarte îndepărtată, regăsindu-se în unele legende din zona Nilului, în care se povestește că, în vremea în care crocodilii își nășteau și creșteau puii, fioroasele viețuitoare recurgeau la un vicleșug, pentru a găsi mai ușor hrană. Aceștia se așezau pe malul fluviului, imitând plânsul omului, prefăcându-se că suferă. În momentul în care cineva, înduioșat de gemete, se apropia, era devorat.

Legendele antice, în care apare expresia „lacrimi de crocodil”, s-au păstrat în diverse versiuni, în limbile latină și greacă, unele fiind interpretate ca variante ale mitului sirenelor, ființele fabuloase care ademeneau corăbierii, prin cântecele lor, în locuri primejdioase, unde își găseau sfârșitul.

Pe internet, pentru a se explica științific „lacrimile de crocodil” se preia, în diverse contexte, această informație: „Glandele lacrimale ale crocodililor sunt controlate de același circuit neuromotor care reglează și glandele salivare și pe cele gastrice”, de aceea, când mănâncă, deoarece sunt activate glandele salivare, la fel se întâmplă și cu cele lacrimale, ceea ce justifică „lacrimile” în momentul în care își devorează prada.

Explicația este contestată de oamenii de știință, care susțin că numai la aligatorii din America (deci departe de Nil și Egipt) maxilarele sunt alcătuite în așa fel încât să exercite o presiune asupra glandelor lacrimale.

Pentru a extinde cunoștințele despre expresii și limbaj, vă recomandăm să citiți și cum este corect: niciun sau nici un. Acest articol va oferi o viziune mai profundă asupra unor dileme lingvistice frecvente, îmbunătățindu-vă abilitățile de comunicare și înțelegerea nuanțelor limbii române.

Dincolo de legendă sau de adevăr științific, însă, sensul peiorativ al expresiei „lacrimi de crocodil” este cert.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.