Oul lui Columb (în italiană, “Uovo di Colombo”) este o expresie care se referă la o idee sau o descoperire strălucitoare, despre care cei care nu sunt în stare să o realizeze, când li se explică în ce fel s-a putut împlini, spun că este simplă şi uşoară sau se miră că nu s-au gândit şi ei, minimalizând importanta situaţiei respective. Sau, în spiritul unei ziceri autohtone, “După război, mulţi viteji se arată”.

Expresia “Oul lui Columb” a rămas peste timp graţie unei întâmplări relatate de istoricul şi călătorul italian Girolamo Benzoni, în cartea sa “Istoria lumii noi”, publicată în 1565. Acesta povesteşte că celebrul navigator Cristofor Columb, descoperitorul Americii (în 1492), aflându-se la o petrecere cu mai mulţi nobili spanioli, unde principalul subiect de conversaţie era descoperirea Lumii Noi, a trebuit să suporte invidiile si malițiozitắțile unora dintre participanţii la petrecere, care afirmau cu nonşalanţă că, de vreme ce America există, oricine ar fi putut ajunge acolo, dacă s-ar fi gândit.

Cristofor Columb
Cristofor Columb

Cristofor Columb nu a replicat nimic la comentariile aroganţilor nobili, dar, după un timp, dând impresia că vrea să-i provoace la un joc de societate, a dorit să i se aducă un ou şi i-a întrebat pe nobilii comeseni care dintre ei ar reuşi să pună oul să stea drept pe unul dintre capete.

Au încercat pe rând, dar nimeni nu a reuşit, după care Columb a bătut uşor oul la unul dintre capete şi l-a aşezat în poziţie verticală pe farfurie. “Aşa ne-am gândit şi noi” – ar fi spus nobilii, cărora Cristofor Columb le-a replicat: “Cu siguranţă, trebuia doar să vă treacă asta prin gând!”. Mesajul legat de “Oul lui Columb” era clar: după ce o faptă a fost făcută, toată lumea are impresia că ştie cum să o facă.

După unele mărturii, anecdota cu “oul” a circulat şi în alte variante, mai vechi, anterioare perioadei în care a trăit descoperitorul Americii (adică secolul al XV-lea), şi ar fi fost “adaptată”, devenind consacrată in forma “Oul lui Columb”, din momentul în care a fost legată de renumitul navigator. Astfel, Giorgio Vasari, pictor şi scriitor italian, povesteşte că Filippo Brunelleschi, un tânăr arhitect, în jurul anului 1400, a proiectat o cupolă neobişnuit de mare şi de grea, pentru Catedrala Santa Maria, din Florenţa.

Citește și:  Cum este corect - “din punct de vedere al...” sau “din punctul de vedere al...”?

Oficialii oraşului, neîncrezători în capacitatea tânărului de a duce la bun sfârşit lucrarea, ar fi cerut să vadă proiectul acelei cupole, dar Brunelleschi le-a cerut mai întâi să facă să stea în poziţie verticală un ou. Evident, nimeni nu a reuşit şi atunci arhitectul a făcut gestul de a lovi uşor oul la un capăt, făcându-l să stea vertical. Ceilalţi candidaţi la ridicarea cupolei au protestat că şi ei ar fi putut să aşeze oul vertical, la care Brunelleschi le-a replicat faptul că, probabil, şi ei ar fi putut ridica respectiva cupolă, dacă aveau proiectul. Urmarea a fost că Brunelleschi a fost însărcinat să ducă la bun sfârşit ridicarea cupolei catedralei Santa Maria.

Oul lui Columb, sensul şi originea expresiei
Oul lui Columb, sensul şi originea expresiei

De pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a rămas o gravură celebră a pictorului englez William Hogarth, cu titlul “Columb spărgând oul”.

În prezent, în oraşul San Antonio, Ibiza, Spania, monumentul care aminteşte de marele navigator Cristofor Columb, născut la Genes (pe teritoriul actual al Italiei), dar aflat în serviciul regilor spanioli Isabela de Castilia şi Ferdinand al II-lea de Aragon, este un ou uriaş, aşezat vertical.

La Expozitia universală din 1893, genialul inventator Nicolas Tesla a utilizat “Oul lui Columb” pentru a demonstra principiile câmpului magnetic rotitor, plasând un ou din cupru intr-un câmp magnetic, oul rotindu-se in jurul axei sale si rămânând vertical, sprijinit pe unul dintre capete, prin efect giroscopic.

Relevantă pentru sensul şi popularitatea expresiei “Oul lui Columb” este şi sublinierea pe care o face scriitoarea Mary Shelley, în introducerea la cea de-a treia ediţie a arhicunoscutului său roman “Frankenstein”, în 1869: “În toate chestiunile referitoare la descoperiri şi invenţii, chiar şi în cazul celor care ţin exclusiv de imaginar, ne amintim mereu povestea cu “Oul lui Columb”. Este inventator/descoperitor cel care are idei, dar care are şi capacitatea de a le transforma în fapt”.

Cu siguranţă, expresia internaţionalizată “Oul lui Columb” (se foloseşte în multe limbi, cu acelaşi sens) va rămâne vie multă vreme. Este de ajuns să ne uităm în jur să vedem cum reacţionează majoritatea oamenilor când este vorba de meritele şi reuşitele autentice ale cuiva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.