Pe măsură ce înaintăm în vârstă, avem tendința de a renunța la joc și de ne concentra pe responsabilitățile și pe prioritățile vieții de adult, ceea ce este greșit. Mai mulți cercetători subliniază importanța jocului pe măsură ce nivelul de stres crește.

Acest tip de divertisment aduce bucurie în viața de zi cu zi, ajută la ameliorarea anxietății, îmbunătățește sănătatea mintală și poate chiar îmbunătăți bunăstarea fizică. Există multe moduri prin care adulții pot include mai mult joc în viața lor, de la hobby-uri până la sport.

Jocul permite copiilor să își dezvolte abilitățile cognitive, emoționale și comportamentale. Adulții au nevoie de timp de joacă pentru a se relaxa, a se reîncărca, a se reconecta și a reinvesti în dezvoltarea personală. Activitățile de timp liber sunt vitale pentru sănătate.

Așa cum arată numeroase studii, jocului are beneficii diverse în viața de adult:

Combate rutina

Adulții pot avea tendința de a se bloca în îndatoririle de zi cu zi. Această rutină are ca și efect pierderea bucuriei de a trăi, cu consecințe negative pe plan psihic și chiar fizic. Implicându-se într-un joc, adulții își pot regăsi copilul interior și se pot reconecta cu bucuria pe care o simțeau odinioară.

Stimulează creativitatea

Timpul de joacă îi scoate pe adulți din ritmul obișnuit, punându-i în medii și situații noi și interesante, care pot stimula creativitatea. Atunci când se întorc de la joacă, adulții au perspective și idei noi la care poate nu s-ar fi gândit într-un alt context.

Ajută la ameliorarea stresului

Stresul este o problemă continuă de sănătate publică care afectează miliarde de oameni de pe tot globul. Timpul de joacă este un factor natural de eliminare a anxietății, permițând adulților să-și lase grijile deoparte și să se bucure de momentul prezent. În România, sunt la modă jocurile de pe platforme versatile, cum este cea a faimosului cazinou online Mr Bit, care este apreciat pentru că oferă adesea momente pline de suspans.

Îmbunătățește conexiunile sociale

Într-un sondaj recent, 36% dintre respondenți s-au descris că se simt foarte singuri. Oamenii sunt ființe sociale, care au nevoie de conexiuni interpersonale la fel de mult ca și de hrană sau de somn. Adulții care se confruntă cu singurătatea pot schimba această stare dacă includ mai mult timp de joacă în viața lor. Jocul este o practică socială, care implică adesea prieteni, membri ai familiei și alți membri ai comunității.

Rezultatele pozitive asupra sănătății

Pentru adulți, jocul poate duce la numeroase rezultate pozitive asupra sănătății, cum ar fi beneficii fizice, psihologice, emoționale și sociale, care se extind la viața de zi cu zi. Așa cum adulții acordă prioritate altor obiceiuri sănătoase, cum ar fi dieta, exercițiile fizice și somnul, ei ar trebui, de asemenea, să își facă timp pentru joacă în programul lor zilnic și săptămânal.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă 150 de minute pe săptămână de exerciții de intensitate moderată. Mulți oameni nu fac mișcare suficient de des pentru că nu le place. Joaca este o modalitate ideală de a spori plăcerea și implicarea în activitatea fizică. Jocul activ promovează o creștere a exercițiului, care este vital pentru sănătatea pe termen lung și prevenirea bolilor.

În același timp, jocul promovează bunăstarea mentală: odată cu creșterea gradului de depresie și anxietate, este esențial să găsim modalități de a promova o bunăstare mentală mai bună. Jocul este un efort plăcut și îi ajută pe adulți să se reconecteze cu emoțiile lor și să găsească fericirea și bucuria în ceva ce iubesc. Endorfinele eliberate în timpul jocului stimulează sentimentele pozitive și le elimină pe cele negative, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea sănătății mintale în timp.

Jocul menține creierul în formă, ceea ce este esențial pentru menținerea unei calități ridicate a vieții. Adulții de toate vârstele pot adopta obiceiuri de viață sănătoase pentru a contribui la reducerea riscului de tulburări cognitive. Pentru că jocul ajută la reducerea stresului, la îmbunătățirea bunăstării emoționale și la optimizarea sănătății fizice, adulții ar trebui să se concentreze pe modalități de a încorpora mai mult joc în viața lor de zi cu zi.

Nu în ultimul rând, râsul și jocul dintre parteneri reprezintă un ingredient cheie în bunăstarea relației. Cuplurile care se distrează împreună sunt mai fericite și mai trainice, jocurile întărind legăturile între parteneri. Așadar, este important din toate punctele de vedere ca adulții să continue să se joace.

Advertorial

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.