Numele Pablo Escobar nu are nevoie de o introducere prea mare. Pentru aproape 20 de ani, Escobar a condus prin teroare absolută un imperiu al drogurilor ce a schimbat pentru totdeauna Columbia şi a revoluţionat conceptul de distribuţie la scară largă a drogurilor. Chiar şi în ziua de astăzi, la mai mult de 20 de ani de la moartea sa, Statele Unite sunt implicate într-un război împotriva drogurilor ce pare a fi fără sfârşit. Această luptă, ce costă undeva între 50 şi 100 de miliarde de dolari anual, a fost lansată ca răspuns direct la acţiunile lui Escobar.
- Viaţa înainte de a deveni cel mai cunoscut traficant de droguri
Înainte de a deveni cel mai cunoscut lord al drogurilor, Pablo fura maşini, vindea ţigări de contrabandă şi bilete loto false şi chiar a răpit un om de afaceri din Medellin, câştigând 100.000 de dolari ca răscumpărare. Abia în 1970 a intrat în afacerile cu droguri. În 1975 a pus ca Fabio Restrepo, un traficant local de droguri, să fie ucis pentru a-i putea prelua organizaţia. După puţin timp controla criminalitatea din Medellin şi era responsabil pentru 80% din cocaina ce era transportată în Statele Unite ale Americii.
- Unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume
La apogeul puterii sale, cartelul Medellin aducea undeva la 15 tone de cocaină pe zi, în valoare de peste o jumătate de milion de dolari, numai în Statele Unite. În scurt timp a devenit unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume. Avea atât de mulţi bani ilegali încât îi era imposibil să-i depună la bancă. Din acest motiv a fost nevoit să depoziteze cărămizi de bani în depozite, în subsoluri, în poduri, unde aproximativ 10% s-au pierdut din cauza umidităţii sau a şobolanilor înfometaţi. Era vorba de sume atât de mari încât, din spusele contabilului său, am aflat că în fiecare lună se cheltuiau câteva mii de dolari numai pentru elasticul cu care erau prinşi banii. În 1989 revista Forbes îl punea pe locul şapte în topul celor mai bogaţi oameni din lume, cu o avere personală de 25 de miliarde de dolari.
- Suspect în atentatul din 1993 de la World Trade Centre
În 1993, imediat după atentatul de la WTC unde au murit 6 oameni şi au fost răniţi peste 1000, un procuror din New York sugera că responsabili pentru tragedie erau inamicii Statelor Unite, între care şi Escobar. Chiar dacă acesta era cunoscut pentru ameninţarea cu moartea a copiilor preşedintelui american, pentru orchestrarea încercării de asasinat a întregii Curţi Supreme a Columbiei, faptul că fusese acuzat de atentatul de la WTC l-a deranjat. Din acest motiv el a trimis ambasadorului Statelor Unite în Columbia o scrisoare în care îşi declara inocenţa : „Puteţi să mă luaţi de pe listă. Dacă eu aş fi fost vinovat aş fi spus de ce aş fi făcut-o şi ce vreau.”
- Şi-a construit propriul cartier
Medellin este al doilea oraş ca mărime din Columbia, dar este şi întotdeauna va fi legat de moştenirea lăsată de Escobar. Pentru cei mai mulţi dintre săracii oraşului, Escobar era un fel de Robin Hood, reputaţie pe care o mai are şi astăzi. El a stabilit programe alimentare, a construit parcuri şi terenuri de fotbal, dar capodopera sa a reprezentat-o un cartier cu 450 de case din cărămidă roşie, ce adăpostea câteva mii din oamenii cei mai săraci ai oraşului. Ei nu trebuiau să plătească nici chirie şi nici taxe pentru acele proprietăţi. Singura problemă o reprezentau tinerii ce veneau acolo pentru a vinde droguri.
- Mită de 10 miliarde de dolari
Pe tot parcursul vieţii sale, frica lui Escobar nu a fost moartea. Pentru cineva care ordona asasinate cu o foarte mare uşurinţă, moartea nu reprezenta cea mai mare teamă; pentru Escobar, aceasta era extrădarea. Dacă guvernul Columbiei l-ar fi extrădat în Statele Unite, cel mai probabil acesta şi-ar fi petrecut restul vieţii într-o celulă mică la izolare. Pentru a preveni o extrădare, Escobar a făcut o ofertă nebună guvernului columbian. Acesta s-a oferit să plătească întreaga datorie externă a Columbiei, care la momentul respectiv se ridica la puţin peste 10 miliarde de dolari. Chiar dacă mituirea nu a funcţionat, el nu a fost niciodată extrădat; în schimb, cam în tot acelaşi timp, guvernul columbian a dat mână liberă unei echipe de elită a Forţelor Speciale americane pentru a pleca în căutarea lui. Forţele Speciale americane în colaborare cu forţele columbiene au avut succes. Pe 2 decembrie 1993, lordul drogurilor Pablo Escobar a fost ucis într-un schimb de focuri pe un acoperiş din Medellin.