Pachycephalozaurii au fost numiti dinozaurii cu capul gros datorita unei trasaturi distinctive a acestei familii – craniul masiv si ingrosat marginit si intarit pe flancuri de un tegument osificat. Acesti dinozauri au trait in perioada Cretacicului, in era Mezozoica, cu aproximativ 85-65 de milioane de ani in urma. Erau animale erbivore care traiau pe teritoriul unde azi se afla America de Nord si Asia de Est, si aveau lungimea corporala cuprinsa intre 1,5-8 m.

Pachycephalozaurii sunt impartiti in doua subgrupuri: Pachycephalosauridae care aveau capul cu bolta craniana inalta si lungimea corpului de pana la 8 m si Homalocephalidae care impresionau prin capul plat si lungimea corporala mica, de cel mult 1,5-2 m.

La Pachycephalozauri bolta craniana s-a dezvoltat prin ingrosarea oaselor craniene si conform paleontologilor avea rolul de protejare a creierului in timpul luptelor care se dadeau intre masculii aceluiasi grup sau cu animalele altor specii.

Unii cercetatori au ajuns la concluzia ca anumite cranii erau strabatute de vase fine de sange, prin urmare bolta craniana nu servea in luptele impotriva dinozaurilor pradatori, probabil era doar un element de indentificare a speciei si de diferentiere a exemplarelor intre ele in cadrul grupului.

La unele specii bolta craniana era ingrosata si arcuita in sus, iar la altele era de asemenea ingrosata dar aplatizata.

Pachycephalozauri

De asemenea, craniul era ingrosat pe partile laterale astfel incat apareau anumite proeminente osoase care la unii Pachycephalozauri aveau forma unor coarne lungi si ascutite ca de exemplu la dinozaurul Stygimoloch. La alte specii se prezentau sub forma unor noduri de marimi diferite, dispuse ca niste siruri, mai mici pe partile laterale si mai groase in zona cefei. Poadoabele capilare erau cu siguranta folosite pentru atragerea femelelor in perioada de imperechere.

Mersul Pachycephalozaurilor era biped, pe cele doua membre posterioare mai robuste si de trei ori mai lungi decat cele anterioare. Aveau labele prevazute cu degete lungi – trei functionale si al patrulea mai mic. Toate degetele erau prevazute cu gheare tari, ascutite si curbate. Oasele care alcatuiau partea inferioara a picioarelor erau mai lungi decat coapsele deci cu siguranta acesti dinozauri puteau alerga cu viteza mare – fuga reprezentand singura metoda de salvare de atacul pradatorilor.

Dentitia Pachycephalozaurilor i-a facut pe cercetatori sa concluzioneze ca hrana lor era formata predominant din plante, frunze, seminte si fructe si probabil uneori completata cu insecte si oua din cuiburile altor dinozauri.

Din speciile de Pachycephalozauri fac parte: Goyocephale, Pachycephalosaurus, Homalocephale, Stegoceras, Prenocephale, Tylocephale, Wannanosaurus, Stygimoloch si altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.