Păduchii sunt insecte foarte dăunătoare pentru plante. Ei atacă bobocii, frunzele plantelor și astfel acestea se usucă și cad. Femelele unor specii de păduchi întemeiază colonii în diferite părți ale plantelor, ale copacilor, cerealelor, legumelor, atacă pepinierele și astfel duc la distrugerea plantelor tinere, la compromiterea recoltelor, la uscarea mugurilor de flori și a frunzelor.

Cele mai multe specii se întâlnesc în regiunile tropicale, mai ales păduchii de plante. Întotdeauna mare parte din speciile de păduchi de frunze, muguri și flori sunt distruse de alți dăunători activi care împiedică înmulțirea lor. Este vorba despre muștele de flori, viespi și alte insecte cu larvele lor, care sunt cei mai mari dușmani ai păduchilor.

Specii de păduchi dăudători pentru pomicultură și legumicultură:

Păduchele castraveților, specia Cerosipha (Aphis) gossypii, Foto: 7.inra.fr
Păduchele castraveților, specia Cerosipha (Aphis) gossypii, Foto: 7.inra.fr

Păduchele castraveților apare în regiunile unde sunt culturi de castraveți la noi în țară. Are denumirea științifică de Cerosipha (Aphis) gossypii și poate avea lungimea corpului de 0,9-1,1 mm. Acest păduche face parte din grupul afidelor, atacă planta-gazdă, își depune ouăle în frunzele și lăstarii ei, iar astfel ajunge să producă mari pagube în grădinile de castraveți dar și la alte plante de cultură. Păduchii de acest fel atacă și pepenii, dovlecii, bumbacul dar și florile de seră, cum sunt de exemplu Begonia și Verbena.

Macrosiphum rosae
Macrosiphum rosae

Păduchele verde al trandafirului are denumirea științifică de Macrosiphum rosae și este o specie dăunătoare în grădinile cu trandafiri, sere, dar și pe plantațiile cu plante ornamentale. La apariția larvelor este necesară aplicarea unor tratamente cu insecticide pentru combaterea acestor dăunători în scopul salvării plantelor.

Păduchele cenusiu al prunului - Hyalopus pruni, Foto: nbaii.res.in
Păduchele cenușiu al prunului – Hyalopus pruni, Foto: nbaii.res.in

Păduchele cenușiu al prunului este frecvent întâlnit în țara noastră, în livezile cu pruni și în pădurile de fag. Are denumirea științifică de Hyalopus pruni și poate fi recunoscut după corpul verde, de formă alungită, acoperit cu secreție ceroasă gri-cenusie. Are lungimea corpului de 2-2,4 mm și este o specie migratoare. Atacă tulpinile și ramurile de prun (în ele îsi depune femela ouăle), dar și plantele graminee. Această specie de păduche a fost întâlnită și pe alți pomi fructiferi, pe frunzele și lăstarii de piersic, cais și migdal.

Rhopalosiphum maidis
Rhopalosiphum maidis

Păduchele verde al porumbului aparține grupului de afide dăunătoare cerealelor. Are denumirea științifică de Rhopalosiphum maidis și apare frecvent la noi în țara. Atacă frunzele și tulpinile de porumb, pereclitând dezvoltarea plantei în primele faze de creștere.

Pulvinaria vites
Pulvinaria vites

Păduchele lânos al viței-de-vie are denumirea științifică de Pulvinaria vites și este întâlnit în plantațiile de viță-de-vie de la noi din țară. Pagubele produse de această specie diferă în funcție de soiurile de viță-de-vie infectate. Vițele atacate au frunzele veștejite și dau puțini struguri.

Păduchele verde al piersicului , Foto: belbulba.na.by
Păduchele verde al piersicului, Foto: belbulba.na.by

Păduchele verde al piersicului apare în țara noastră în livezi și culturi de câmp. Are corpul lat, oval, vernil, cu lungimea de aproximativ 2,4-2,6 cm. Ca specie este cunoscut cu denumirea științifică de Myzodes (Alpis) persicae. Acest dăunător produce pagube în pepinierele și livezile de piersic și cais, iar uneori și în grădinile de legume. În urma atacului, frunzele devin galbene, se usucă, iar pomii dau fructe puține.

Myzus cerasi
Myzus cerasi

Păduchele negru al cireșului apare în pepiniere și livezi de cireș și vișin. Are denumirea științifică de Myzus (Alpis) cerasi, corpul negricios, bulbucat, cu lungimea de 1,8-2 mm. Acest păduche apare primăvara pe frunzele și lăstarii de vișin și cireș, colonizează în număr mare, producând ofilirea frunzelor, uscarea acestora, curbarea lăstarilor și o fructificare scăzută.

Acyrthsiphon pisum

Păduchele verde al mazării este frecvent întâlnit mai ales în Muntenia, Moldova și Transilvania. De asemenea apare și în alte țări ale Europei, dar și în Asia, Africa și America. Are lungimea corpului de 2,2-3 mm, coloritul verde sau maroniu, iar denumirea științifică de Acyrthsiphon pisum. Acest păduche atacă mazărea, dar și alte plante: lucerna, trifoiul, sulfina, lintea. În urma atacului, plantele își pierd frunzele și nu se mai dezvoltă normal.

Brevicoryne brassicae
Brevicoryne brassicae

Păduchele cenușiu al verzei apare în Asia, America și Europa. Are corpul galben-verzui, cu lungimea de 1,6-2 mm. Distruge frunzele de varză, conopidă, rapiță, ridiche, gulii, hrean. În general astfel de plante crucifere infestate nu mai formează căpățâna, sau nu se mai dezvoltă normal. Specia are denumirea științifică de Brevicoryne brassicae.

Citește și:  Gâsca de vară (Anser Anser), cea mai mare dintre speciile de gâște
Păduchele țestos al părului , specia Epidiaspis leperii, Foto: 7.inra.fr
Păduchele țestos al părului, specia Epidiaspis leperii, Foto: 7.inra.fr

Păduchele țestos al părului este răspândit în regiunile pomicole din Europa Centrală. Are denumirea științifică de Epidiaspis leperii si poate fi recunoscut după corpul cenușiu, lung de 1,4-1,6 mm. Această insectă atacă livezile de păr dar și alți pomi fructiferi cum sunt de exemplu: cireș, prun, măr, piersic. Păduchele provoacă exfolierea scoarței, crăpături în lăstari și în ramuri, din cauza asta, deseori pomii dau recolte scăzute, iar uneori copacii tineri se usucă.

Sitobium avenae

Păduchele ovăzului produce pagube mari în culturile de ovăz (distruge tulpinile și frunzele plantelor), dar și alte tipuri de cereale. Are denumirea științifică de Sitobium avenae.

Aulacaspis rosae
Aulacaspis rosae sursa: entocare.nl/biological-control/rose-scale/?lang=en

Păduchele țestos al trandafirului apare în America, Europa și Asia. Are denumirea științifică de Aulacaspis rosae. Femela este alba, are lungimea corpului de 2-3 mm. În urma atacului, tulpinile și lăstarii sunt acoperiți de corpurile albe ale păduchilor și se usucă, plantele fiind astfel distruse.

Aphis
Aphis

Păduchele verde al mărului apare în SUA și Europa. Are corpul piriform, de culoare verde, cu lungimea de 1,5-2 mm. Are denumirea științifică de Aphis (Doralis) pomi. Atacă mugurii, frunzele, lăstarii de măr, păducel, scoruș, dar și ai altor plante rosacee. În urma atacului puieții, lastarii se deformează, apoi se usucă.

Eriosoma lanigerum
Eriosoma lanigerum

Păduchele lânos este prezent în America de Nord și anumite regiuni ale Europei. Are denumirea științifică de Eriosoma lanigerum și corpul bombat, maroniu, acoperit de secreție ceroasă, cu lungimea de 1,8-2,3mm. Atacă livezile de meri, distruge tulpinile, ramurile, lăstarii și fructele.

Sphaerolecanium prunastri
Sphaerolecanium prunastri

Păduchele țepos al piersicului este un dăunător al livezilor de piersic, poate duce la uscarea în masă a pomilor fructiferi. Are denumirea științifică de Sphaerolecanium prunastri.

Aphis fopbae
Aphis fopbae

Păduchele negru al sfeclei apare la noi în tară în regiunile de deal și munte. Are denumirea științifică de Aphis (Doralis) fabae și este o insectă dăunătoare pentru funzele de sfeclă, dar și pentru alte plante: porumb, pălămida, bob, mac, fasole, loboda, etc. De asemenea transmite boli diferite la sfeclă, lucernă, fasole și alte legume.

Păduchele țepos al ulmului, Gossyparia ulmi, Foto de Claude Pilon
Păduchele țepos al ulmului, Gossyparia ulmi, Foto de Claude Pilon

Păduchele țepos al ulmului atacă frunzele acestui arbore, producând uscarea lor. Are denumirea științifică de Gossyparia ulmi.

Păduchele verde al cerealelor distruge culturile de toamnă de la noi din țară, mai ales cele de grâu, orz și ovăz. Are denumirea științifică de Schizaphis (Toxoptera), corpul este maroniu, cu lungimea de 1,2-1,9 mm. Acest păduche distruge mai ales frunzele și tulpinele de cereale la începutul dezvoltării plantelor.

Lecanium (Coccus) hesperidum, Foto: ozanimals.com
Lecanium (Coccus) hesperidum, Foto: ozanimals.com

Păduchele țepos al lămâiului apare în regiunile temperate și tropicale. Are denumirea științifică de Lecanium (Coccus) hesperidum și este un dăunător al frunzelor de lămâi. Are corpul oval, aplatizat, galben, vernil sau maroniu, cu lungimea de 2-3 mm.

Păduchele verde al agrișului - specia Aphis grossulariae, Foto: influentialpoints.com
Păduchele verde al agrișului – specia Aphis grossulariae, Foto: influentialpoints.com

Păduchele verde al agrișului este răspândit în regiunile unde se cultivă agrișul. Are denumirea științifică de Aphis grossulariae si poate avea lungimea corpului de cel mult 2 mm. Acest păduche distruge frunzele, lăstarii și florile de agriș, acestea se usucă și cad, iar mugurii de rod nu se mai formează.

Specia Diaspidiotus perniciosus, Foto: animal.comyr.com
Specia Diaspidiotus perniciosus atacă merii, citricele și alți pomi, Foto: animal.comyr.com

Păduchele țestos al mărului apare frecvent în livezile de măr de la noi din țară. Are denumirea științifică de Diaspidiotus ostreaeformis si lungimea corpului de 1-1,5 mm. Păduchele este un dăunător și pentru livezile de prun, cireș, piersic și măr. Atacul acestor afide duce la exfolierea scoarței, apariția crăpăturilor în ramuri și lăstari, dar mai ales la recolte scăzute.

Cryptomyzus ribis
Cryptomyzus ribis

Păduchele galben al agrișului are denumirea științifică de Cryptomyzus ribis și este un dăunător al culturilor de coacăz și agriș, produce distrugerea frunzelor, florilor și lăstarilor acestor specii de arbusti. În urma atacului lăstarii nu mai dau muguri de rod.

Păduchele din San José - Quadraspidiotus perniciosus, Foto: 7.inra.fr
Păduchele din San José – Quadraspidiotus perniciosus, Foto: 7.inra.fr

Păduchele din San José apare în regiunile din nordul Chinei, dar și în Japonia, Africa, Australia și America de Nord. Are denumirea științifică de Quadraspidiotus perniciosus. Această insectă atacă tulpinile, ramurile, frunzele, fructele pomilor fructiferi, dar și ai altor specii forestiere și ornamentale. Din categoria acestora fac parte: plop, tei, salcie, ulm, salcâm, gutui japonez, păducel, piersic, cireș, măr, păr, cais, prun, vișin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.