Padurea Dadia este o cunoscuta rezervatie naturala ce se gaseste in Grecia. In aproprierea ei se gaseste satul cu acelasi nume ce are o populatie de 800 de oameni (2001). Numele sau provine de la pinii rasinosi care in trecut erau folositi pentru a lumina casele.

Dadia1

Padurea este localizata la granite dintre Europa si Asia si face parte din seria de dealuri forestiere ale unor munti cu varfuri joase ce stau la baza Muntilor Rodopi. Zona se numeste “The Evros Mountains”. Are o suprafata de 27 000 de hectare, din care 7 290 se afla sub zona protejata. Altitudinea oscileaza intre 20 si 820 de metri, cele mai inalte varfuri ale sale fiind Kapsolo (620 metri), Stavros (603 metri), gerakina (495 metri) si Gibraina (455 metri).

Este una din cele mai importante zone protejate din Europa, aici traind 221 specii de pasari (dintre care 43 pradatoare) si 36 din cele 39 de specii de pasari pradator care se afla in Europa. De asemenea, aici coexista trei din cele patru specii de vulturi din Europa, anume: Vulturul negru, Vulturul egiptean si Vulturul gulerat.

Acest loc a devenit zona protejata in 1979 si Rezervatie Naturala in 1981. Datorita faptului ca WWF Greece si-a stabilit un centru local aici, acum padurea se afla intr-un stadiu mult mai bun decat la inceput. Centrul a dezvoltat un proiect cu ajutorul caruia s-a reusit marirea populatiei de vulture negri care sunt pe cale de disparitie (in 1985 erau doar 25, iar in 2002 s-a ajuns la aproape 100 de vulturi).

Dadia11

Zona are caracteristicile unui habitat mediteranean, peisajul fiind plin de stanci, pasiuni, poieni si campuri cultivate, dar si de chei, rauri si mici lacuri, prezentand o diversa vegetatie riverana (ex: salcie). Restul vegetatiei consta in paduri de pin negru si paduri de stejar, dar si specii de foaioase, cum ar fi frasinul; in plus se mai pot gasi niste pini tineri, cedri si copaci grecesti de capsiuni. Se mai pot gasi arțari, tei, carpeni europeni, copaci corn, salvie, ienupar, mirt si clematis sălbatic, dar si flori precum maci, crizanteme, margarete sălbatice, trandafiri, irisi, allele salbatice si altele.

Pe langa vulturii negri, padurea Dadia mai este vizitata de 15 cupluri de vulture egipteni (ce se intorc din Africa la sfarsitul lui mai pentru a-si construe cuiburi), vulturul imperial, 4 -5 cupluri de vulturi aurii (Aquila chrysaetos) a caror populatie a ajuns la saturatie; de asemenea se mai pot zari vulturul Aquila pomarina, vulturul cu degete scurte (Circaetus gallicus) si vulturul incaltat (Hieraaetus pennatus) si uliul cu picioare lungi (Buteo rufinus).

Linx-ul si sacalul au disparut din aceste locuri, insa se pot gasi lupi si un numar crescator al ursilor, dar si mistreti, cerbi lopatari, pisici salbatice, iepuri, vidre, bursuci, vulpi, dihori și multe specii de rozătoare. De asemenea exista 24 de specii de lilieci ce vietuiesc in pesterile si galeriile deja construite (cu scopuri miniere). Pe langa mamifere, zona este foarte bogata in reptile si amfibieni (mai exact 40 de specii). Exista, aici, o specie foarte rara de salamandra, 2 specii de triton, 9 de broaste, doua specii de testoase de apa, 11 de soparle si 13 de serpi. In plimbarile pe langa apele din padure se pot observa numeroase specii de peste (ex: stiuca, bibanul European, chefal).

Dadia111

Turistii ce vor sa se bucure de o vacanta aici ar trebui sa sti langa padurea Dadia exista un Centru eco-turistic, ce are 20 de camere si magazine cu suveniruri. Exista si posibilitatea aprofundarii informatiilor despre acest loc datorita Centrului de Informatie, unde exista si o arhiva fotografica, dar si ocazia de a vedea documentare in tema. De aici, vizitatorii pot calatori cu un minibus care ii duce pana la punctul de observatie, de unde ingrijitorii observa vulturii prin telescoape si binocluri. De asemenea, turistii se mai pot bucura de activitati organizate precum: calatorii in padure, canotaj pe lacul Tychero, calaritul, si ciclismul montan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.