La circa 10 kilometri sud-vest de fermecatorul oras Corfu, langa micul orasul Gatsouri, avea sa fie ridicat, la ordinul dat de imparateasa Austriei, Elisabeta, splenditul palat Achilleion, acest edificiu reflectand intocmai idealurile aristice ale acestei femei extraordinare, cunoscuta indeosebi datorita independentei sale, precum si faptului ca i-a placut enorm sa calatoreasca prin frumoasa Europa.

Istoria Palatului Achilleion și legătura sa cu împărăteasa Elisabeta

Cu o arhitectură impresionantă, interioare fastuoase și grădini spectaculoase, Palatul Achilleion este un loc ce îmbină istoria cu frumusețea artistică, oferind vizitatorilor o incursiune fascinantă în viața aristocrației europene.

Palatul Achilleion1

E drept ca si educatia sa a fost una aleasa, Elisabeta de Austria studiindu-i pe clasici si invatand limba greaca moderna. Cu toate acestea, viata ei a fost plina de incercari dificile, stand mai degraba sub semnul tragediilor, decat sub cel al fericirii si implinirii, asa cum ne-am fi asteptat cu totii. Poate cea mai dureroasa tragedie pentru imparateasa Austriei a fost sinuciderea unicului sau fiu, printul mostenitor Rudolf al Austriei, acesta luandu-si viata in anul 1889.

Arhitectura și decorul palatului: eleganță inspirată din mitologia greacă

De altminteri, acesta a si fost momentul in care Elisabeta de Austria a inceput sa se gandeasca la construirea unui palat pe insorita insula Corfu. Impresionanta structura a fost, pentru imparateasa Elisabeta, cel mai iubit refugiu pe timp de vara. Palatul Achilleion, asa cum ne spune si denumirea sa, are ca tema centrala eroul grec Ahile.

Splendidele gradini inconjoara cladirea construita in stil clasic, cu mult bun gust, dar, totusi, somptuoasa si demna de un membru al unei familii regale. Nu lipsesc nici sculpturile sau tablourile ce trateaza subiecte din vechea mitologie elena.

Palatul Achilleion11

Nu de putine ori Elisabeta a venit aici sa se odihneasca, admirand privelistile superbe ce insufleteau palatul. Din nefericire, imparateasa Austriei nu s-a putut bucura prea mult timp de aceasta constructie magnifica, ea fiind asasinata la Geneva, in anul 1898. Peste noua ani, mai precis in 1907, kaizerul Germaniei, Wilhelm al II-lea, a decis sa cumpere impresionanta proprietate, in acelasi timp, demarand si o serie de modificari.

Unele au vizat cladirea propriu-zisa, pe cand altele, gradinile. Nimic nu mai parea ca a supravietuit din vremurile Elisabetei, atmosfera fiind schimbata aproape in totalitate, mai ales in timpul Primul Razboi Mondial, cand palatul Achilleion a fost transformat in spital militar.

Palatul Achilleion111

In cele din urma, constructia a fost preluata de catre greci, acestia tranformand-o intr-o cladire guvernamentala. Acelasi statut important l-a avut si in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand aici a fost instalat un cartier militar general.

In prezent, superbul palat, ce a si fost supus mai multor lucrari de restaurare, este locul de intalnire al diplomatilor, aici organizandu-se reuniuni europene foarte importante. Desi a fost construita de imparateasa Austriei, Elisabeta, palatul Achilleion, aflat pe insula Corfu, in apropiere de oraselul Gatsouri, ramane un edificiu important in Grecia, cu o insemnatate aparte pentru istoria moderna a tarii.

Palatul Achilleion în timpul și după Primul Război Mondial

După moartea împărătesei Elisabeta, palatul a fost vândut guvernului german și a devenit reședința de vară a kaiserului Wilhelm al II-lea. Acesta a adus propriile modificări, inclusiv construirea unui pod care lega palatul de drumul principal, numit „Podul Kaiserului”.

În timpul Primului Război Mondial, clădirea a fost utilizată ca spital militar, iar în cel de-al Doilea Război Mondial a fost ocupată de forțele italiene și germane. După război, a fost transformat într-un cazinou, funcționând astfel până în anii ’80, când a fost restaurat și deschis publicului ca muzeu.

Grădinile și statuile Palatului Achilleion

Una dintre cele mai impresionante atracții ale palatului este grădina sa spectaculoasă, care oferă priveliști uimitoare asupra insulei Corfu și a Mării Ionice.

În grădină se află două dintre cele mai faimoase statui ale palatului: Ahile Muribund, o reprezentare emoționantă a eroului grec rănit, și Ahile Triumfător, o statuie impozantă comandată de kaiserul Wilhelm al II-lea, care îl înfățișează pe Ahile într-o postură de glorie. Aceste sculpturi simbolizează contrastul dintre suferința împărătesei Elisabeta și ambițiile imperiale ale kaiserului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.