Palatul Administrativ este una dintre clădirile reprezentative ale oraşului Satu Mare. Construcţia sa a început în anul 1972 şi a fost finalizată abia în 1984. La acea vremea, era cea mai înaltă clădire din România, având cu 2,6 metri mai mult decât Hotelul Intercontinental din capitală.
Chiar şi în prezent a rămas în topul celor mai înalte clădiri din ţară. Imobilul are o înălţime de 97 de metri şi se întinde pe o suprafaţă de 12.000 metri pătraţi. Palatul a fost proiectat de arhitectul Nicolae Porumbescu, asistat de Ludovic Gyure.
De la ultimul etaj al Palatului Administrativ, poate fi admirat întregul oraş Satu Mare, clădirea oferind un punct impresionant de panoramă asupra râului Someş, a caselor din jur, precum şi a cartierelor de locuinţe.
Stilul arhitectural în care a fost construit provoacă în continuare numeroase discuţii pro şi contra. În 2013, Palatul Administrativ din Satu Mare a fost propus de un blog din Canada drept candidat la titlul de „Cea mai urâtă clădire administrativă din lume”.
În prezent, Palatul Administrativ nu doar că găzduiește birouri guvernamentale, dar este și un punct de atracție pentru turiști și locuitori, fiind deschis pentru vizite în anumite zile ale anului. Vizitatorii pot admira atât arhitectura, cât și vederea panoramică a orașului de la etajele superioare.
Clădirea joacă un rol important în viața culturală și civică a orașului, găzduind evenimente, expoziții și ceremonii oficiale, fiind astfel un centru neîntrerupt de activitate și un simbol al vieții publice din Satu Mare.
De-a lungul timpului, Palatul Administrativ a fost martor la multe evenimente istorice importante, devenind un simbol al rezilienței și progresului comunității locale.