Palatul Cenad este una din cele mai frumoase clădiri din oraşul Arad, fiind situat pe Bulevardul Revoluţiei. Este greu să nu îl remarci, pentru că are un statut impunător, demn de sfârşit de secol al XIX-lea, când a fost construit.

Palatul a fost construit între anii 1892 şi 1894, la iniţiativa societăţii de cale ferată Arad – Cenad. De planuri, s-a ocupat arhitectul maghiar Miklos Ybl, al cărui sediu era în Budapesta. Planurile sale au fost, apoi, revizuite de unul dintre cei mai buni arhitecţi din Arad, Lajos Jiraszek, care a făcut câteva modificări importante. Edificiul este una dintre clădirile ce făceau parte din ansablul urbanistic al Pieţei Primăriei. Clădirile aveau în comun faptul că au fost construite într-un stil eclectic, combinat cu stilul neoclasic.

Palatal Cenad are o arhitectură bogată, cu ornamente specifice stilului clasic şi stilului renascentist. Elementele decorative de pe frontispiciu îi trădează funcţionalitatea, cea mai edificatoare fiind figura zeului Mercur, zeul comerţului. Remarcabile sunt şi turnurile, prezente în număr destul de mare, care înfăţişează părţi din arhitectura localităţii şi a acestei zone. Sunt prezente şi blazonul societăţii feroviare care a ordonat ridicarea palatului, dar şi câteva picturi murale. Acestea au fost realizate sub cele patru porţi de la intrare, iar temele abordate au legătură cu viaţa religioasă şi cu activitatea căilor ferate. Printre obiectele păstrate se număra două candelabre de gaz, care datează din secolul al XIX-lea.

După Revoluţia din anul 1989, camerele din Palatul Cenad au început să fie folosite de partidele politice, de parlamentari sau de diverse asociaţii. Chiar dacă este un edificiu cu o deosebită valoare istorică, palatul nu poate fi vizitat. Cei care trec prin centrul oraşului Arad nu îl pot admira decât din exterior.

palatul-cenad.jpg
imagine-cu-palatul-cenad-din-arad-judetul-arad.jpg
fatada-de-la-palatul-cenad-din-arad-judetul-arad.jpg
palatul-cenad-din-arad-judetul-arad.jpg
placi-informative-de-pe-palatul-cenad-din-arad-judetul-arad.jpg

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ