Palatul Cnejilor se află în localitatea Ceahlău din judeţul Neamţ şi datează din secolele XVII – XVIII, fiind ridicat pe locul fostului schit Hangu.

Palatul Cnejilor1

În anul 1639, marele paharnic Gheorghe Coci, fratele domnitorului Vasile Lupu, zideşte o biserică cu hramul „Pogorârea Sf. Duh” pe terenul unde se afla un vechi schit. Lăcaşul de cult este înconjurat de case din cărămidă şi lemn.

Palatul Cnejilor11

Alexandru Ruset, ginerele hatmanului Gheorghe Coci, construieşte în anul 1676 un zid de incintă din piatră de râu. Ulterior, acesta va fi înălţat, concomitent cu realizarea unor turnuri şi a unor clădiri pentru locuit de către marele vistiernic Toderaşcu Cantacuzino. Ia astfel naştere o mică cetate fortificată, care în secolul al XVIII-lea intră în proprietatea familiei Cantacuzino.

Palatul Cnejilor111

Pentru o perioadă, cetatea a servit drept mănăstire. Palatul a trecut prin ample lucrări de renovare în mai multe etape, în 1820, 1823 şi 1830 – 1838, când au fost realizate bolta porţii, beciurile şi două corpuri de clădiri. În anul 1850, palatul a fost achiziţionat de membrii familiei Sturdza, însă aceştia nu au locuit aici, iar clădirea a ajuns în paragină. Biserica a fost utilizată ca biserică de mir de către localnicii satului Ceahlău, fiind refăcută în 1958.

Citește și:  Cetatea Tăuțului: Obiective turistice Alba

palatul-cnejilor-din-ceahlau.jpg

În prezent, din Palatul Cnejilor au mai rămas doar ruine de ziduri şi turnuri, acestea fiind incluse pe Lista monumentelor istorice din judeţul Neamţ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.