Palatul Dauerbach se află în Piaţa Victoriei din Timişoara, pe promenada denumită “Corso”. Mai exact, se află între străzile Măceşilor şi Goethe şi este una dintre clădirile care au făcut parte din planurile de urbanizare ale Timișoarei de la începutul secolului XX.

palatul-dauerbach.jpg

Palatul i-a aparţinut lui Georg Dauerbach, un timişorean înstărit, care a cumpărat terenul de la Primărie, având în minte construirea unei clădiri cu apartamente pe care să le închirieze. Primăria vindea pe vremea aceea terenuri numai dacă proprietarii respectau condiţiile pe care le impuneau. Aşadar, fiecare proprietar de teren trebuia să termine în cel mult doi ani clădirea, nu înainte de a fi aprobate planurile pentru faţadă. Faţadele trebuia să poarte amprentele arhitecturii de atunci, iar proprietarii erau obligaţi să folosească numai anumite materiale şi culori. Totul trebuia să arate perfect, pentru a îndeplini cerinţele unei zone rezidenţiale.

poza-cu-palatul-dauerbach-din-timisoara-judetul-timis.jpg

Astfel, Palatul Dauerbach a fost construit între anii 1912 şi 1913, după planurile arhtiectului Laszlo Szekely. Încă de la început, la parter, au fost amenajate Restaurantul şi Cafeneaua Palace, acesta fiind motivul pentru care mulţi numesc această clădire “Palatul Palace”. Henric Berger a fost primul om care s-a ocupat de parterul clădirii şi a trebuit, mai întâi, să se consulte cu Dauerbach şi cu Primăria pentru amenajarea meselor şi a scaunelor. Încă din anul 1913, în colţul clădirii, a fost deschisă o farmacie, care funcţionează şi în prezent, având, desigur, alţi proprietari.

Citește și:  Plopii fără soț: Obiective turistice Iaşi

palatul-dauerbach-din-timisoara-judetul-timis-ferestre-din-lemn.jpg

Restaurantul din cadrul Palatului Dauerbach a primit oaspeţi de seamă de-a lungul timpului, însă a avut parte şi de vremuri mai puţin prietenoase. Deşi tinerii veneau în număr mare pentru a participa la spectacolele muzicale, aceştia s-au văzut nevoiţi să îşi schimbe locul după cel de-al Doilea Război Mondial, când restaurantul a fost închis. A fost redeschis spre sfârşitul anilor 1960, iar astăzi cei care îi calcă pragul pot simţi puţin din aroma începutului de secol XX.

motive-decorative-de-la-palatul-dauerbach-din-timisoara-judetul-timis.jpg

Palatul Dauerbach a fost construit în stilul Art nouveau, iar faţada sa este împărţită în cinci sectoare. Interiorul este unul deosebit, remarcându-se detaliile impresionante de la ancadramente, scări, chiar şi tavane. Cu siguranţă, este una dintre cele mai frumoase monumente din această piaţă şi chiar din întreaga Timişoară.

palatul-dauerbach-din-timisoara-judetul-timis-ferestre-cu-balcon.jpg

palatul-dauerbach-din-timisoara-judetul-timis-imagine-cu-partea-de-sus.jpg
ferestre-circulare-palatul-dauerbach-din-timisoara-judetul-timis.jpg
detaliu-de-la-palatul-dauerbach-din-timisoara-judetul-timis.jpg
ferestre-cu-balcon-palatul-dauerbach-din-timisoara-judetul-timis.jpg

detalii-arhitectonice-de-la-palatul-dauerbach-din-timisoara-judetul-timis.jpg
palatul-dauerbach-din-timisoara-judetul-timis-fereastra-cu-motive-decorative.jpg
balconul-de-la-palatul-dauerbach-din-timisoara-judetul-timis.jpg
fotografie-cu-palatul-dauerbach-din-timisoara-judetul-timis.jpg
palatul-dauerbach-din-timisoara-judetul-timis.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.