Palatul Dejan este una dintre cele mai cunoscute clădiri din Timişoara, fiind cunoscut şi sub denumirile de Palatul Deschan și Palatul Scherter. A fost construit în anul 1735 şi poartă amprentele stilului neoclasic, deşi la început au fost combinate mai multe stiluri arhitecturale.

Palatul a fost ridicat de familia De Jean care a fost înnobilată chiar de Maria Tereza, împărateasa Austriei, primind, în anul 1744, numele Deschan von Hannsen – acesta este motivul pentru care mulţi se referă la acest palat sub numele de Palatul Deschan. Familia, ale cărei origini erau franceze, a fost înnobilată, pentru că a jucat un rol important în luptele date cu turcii.

Palatul Dejan este dispus pe trei nivele (parterul şi încă două etaje) şi se remarcă în special prin faţadă, pe care se pot observa coloanele corintice, dar şi prin pasajele arcuite. Deşi iniţial a avut rolul de reşedinţă, funcţiile clădirii s-au schimbat de-a lungul timpului, la fel şi stilurile arhitecturale.

palatul-dejan.jpg

A funcţionat şi ca han, având grajduri pentru cai, la parter, iar la etaj, camere pentru oaspeţi. În anul 1802, a fost adăugat ultimul etaj unde a funcţionat un cazinou. De asemenea, în acest palat, s-a amenajat primul bazar din Timişoara şi, tocmai de aceea, unii îl cunosc drept “Bazarul”.

Odată cu căderea regimului comunist, Palatul Dejan a fost retrocedat, iar, până în prezent, proprietarul a fost schimbat de mai multe ori. A beneficiat de un amplu proces de restaurare, fiind chiar inclus pe lista monumentelor istorice din România. Astăzi, palatul adăposteşte mai multe spaţii comerciale.

Palatul a suferit multiple restaurări de-a lungul secolelor, fiecare adăugând un strat nou istoriei sale bogate. Cele mai recente lucrări de restaurare au avut ca scop conservarea detaliilor originale, dar și adaptarea spațiului la nevoile moderne.

Pentru cei interesați să viziteze Palatul Dejan, se recomandă verificarea programului de vizitare și a evenimentelor speciale care sunt organizate frecvent în cadrul palatului. Accesul este facil, și există ghiduri disponibile pentru tururi detaliate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.