Chiar din secolul al XIV-lea, atunci cand ducii locali aveau sa-si mute capitala de la Beaune la Dijon, acest oras din urma a avut rol important in istoria Burgundiei, fiind centrul politic al acestei regiuni din Franta. Ridicata pe amplasamentul unde, odinioara, se inalta o fortareata romana, aflata mai cu seama in centrul orasului Dijon, Palatul ducal al Burgundiei, ce a fost supus de-a lungul existentei sale mai multor faze de constructie, a fost si este unul dintre cele mai graitoare exemple pentru aroganta si mandria unora dintre personalitatile care au trait in acea epoca. Edificiul a suferit mai multe modificari de cand primul duce de Valois, cunoscut mai degraba drept Filip cel Bun, a demarat lucrarile de constructie, in anul 1366.

Palatul ducal al Burgundiei1

Iar palatul ducal al Burgundiei a devenit cunoscut tocmai acestui duce care, pentru 100.000 de monede de aur, a predat-o pe Ioana d’Arc englezilor. Acesta a construit un palat ce semana mai degraba cu un complex, decat cu o cladire care ar putea functiona ca o resedinta, in care saloanele de primire si apartamentele, situate in corpul central, erau inconjurate de alte structuri. Mai apoi, palatul avea sa fie extins de ducii care i-au urmat lui Filip cel Bun.

De pilda, in secolul al XV-lea, impresionantul edificiu a fost supus unor lucrari masive de extindere, prin care palatul a fost largit sinpre bucatarii si Turnul Filip-cel-Bun, ce masoara o inaltime de 46 de metri. Mai tarziu, in secolul al XVII-lea, edificiul devenise deja resedinta guvernatorilor Burgundiei, perioada care a fost marcata de alte lucrari de constructie. De fapt, fiecare guvernator local care ajungea sa locuiasca in palatul ducal al Burgundiei voia sa-si aduca propriul aport la magnificul edificiu, modificandu-l dupa bunul plac.

Palatul ducal al Burgundiei11

In orice caz, complexul avea sa fie reorganizat in jurul unei singure cladiri, fiind, de asemenea, reconstruit in stilul neoclasic. In prezent, impresionanta cladire adaposteste Muzeul de Arte Frumoase al orasului Dijon, vizitatorii putand admira aici o colectie de pictura franceza si flamanda, toate capodopere stranse de duci. Acestia si-au dorit cu tot dinadinsul sa stranga capodopere din fostele teritorii, care se aflau in administratia lor, din Tarile de Jos si Flandra, pentru a se putea lauda.

Palatul ducal al Burgundiei111

Mai mult, in acest muzeu, gazduit de Palatul ducal al Burgundiei, se afla si opere realizate de Rubens, Monet, Tizian si Manet, insa ceea ce impresioneaza sunt mormintele conducatorilor burgunzi aflate in Sala Garzilor, o incapere opulenta, care arata bogatia orasului si a liderilor care s-au aflat in fruntea Burgundiei de-a lungul anilor in care a fost independenta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.