Palatul Finanțelor Publice este opera arhitectului Rimanoczy Kalman jr., care a propus un proiect al clădirii în stil eclectic, reușind ca într-un timp foarte scurt (februarie 1899 – aprilie 1900) să poată să predea lucrarea. Registrul decorativ este foarte bogat în acest caz, simetria volumetrică și evidențierea axului central de compoziție fiind de asemenea un element decisiv în caracterul monumental al clădirii.

palatul-finantelor-din-oradea-judetul-bihor.jpg

În interior, contrar așteptărilor, caracterul monumental al construcției este relativ redus, un spațiu relativ restrâns fiind rezervat scării principale de acces spre etaje. Chiar dacă și aici prezența elementelor ornamentale (stucaturi, feronerie, vitralii) este bogată, totuși ideea de bază a arhitectului a fost de a conferi întâi utilitate interiorului clădirii.

imagine-cu-palatul-finantelor-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Acesta a ajuns adăpost pentru cerşetorii din oraş. Imobilul din centrul oraşului este revendicat în instanţă, aşa că nu poate fi reabilitat. Palatul nu mai este păzit şi a fost vandalizat de oamenii străzii.

detalii-de-pe-palatul-finantelor-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Pentru că este în litigiu, autorităţile nu pot aloca fonduri pentru reabilitarea sa. Palatul Finanţelor din Oradea, una dintre cele mai frumoase clădiri din România, a fost ridicat la începutul secolului trecut, în doar un an, din 1900 până în 1901.

Citește și:  Statuia lui Stirbei Voda din Craiova : Obiective turistice Dolj

cupola-palatul-finantelor-din-oradea-judetul-bihor.jpg
usa-sculptata-in-lemn-palatul-finantelor-din-oradea-judetul-bihor.jpg
bolta-palatul-finantelor-din-oradea-judetul-bihor.jpg
detaiu-palatul-finantelor-din-oradea-judetul-bihor.jpg
balcon-palatul-finantelor-din-oradea-judetul-bihor.jpg
detalii-fatada-palatul-finantelor-din-oradea-judetul-bihor.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.