Palatul Finanțelor Publice este opera arhitectului Rimanoczy Kalman jr., care a propus un proiect al clădirii în stil eclectic, reușind ca într-un timp foarte scurt (februarie 1899 – aprilie 1900) să poată să predea lucrarea. Registrul decorativ este foarte bogat în acest caz, simetria volumetrică și evidențierea axului central de compoziție fiind de asemenea un element decisiv în caracterul monumental al clădirii.

În interior, contrar așteptărilor, caracterul monumental al construcției este relativ redus, un spațiu relativ restrâns fiind rezervat scării principale de acces spre etaje. Chiar dacă și aici prezența elementelor ornamentale (stucaturi, feronerie, vitralii) este bogată, totuși ideea de bază a arhitectului a fost de a conferi întâi utilitate interiorului clădirii.

Acesta a ajuns adăpost pentru cerşetorii din oraş. Imobilul din centrul oraşului este revendicat în instanţă, aşa că nu poate fi reabilitat. Palatul nu mai este păzit şi a fost vandalizat de oamenii străzii. 

Pentru că este în litigiu, autorităţile nu pot aloca fonduri pentru reabilitarea sa. Palatul Finanţelor din Oradea, una dintre cele mai frumoase clădiri din România, a fost ridicat la începutul secolului trecut, în doar un an, din 1900 până în 1901.

Citește și:  Casa cu mozaic aurit: Obiective turistice Arad

palatul-finantelor-din-oradea-judetul-bihor.jpg
imagine-cu-palatul-finantelor-din-oradea-judetul-bihor.jpg
detalii-de-pe-palatul-finantelor-din-oradea-judetul-bihor.jpg
cupola-palatul-finantelor-din-oradea-judetul-bihor.jpg
usa-sculptata-in-lemn-palatul-finantelor-din-oradea-judetul-bihor.jpg
bolta-palatul-finantelor-din-oradea-judetul-bihor.jpg
detaiu-palatul-finantelor-din-oradea-judetul-bihor.jpg
balcon-palatul-finantelor-din-oradea-judetul-bihor.jpg
detalii-fatada-palatul-finantelor-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.