Lângă Palatul Rhedey, unde a locuit strămoașa Prințului Charles al Marii Britanii, se află un edificiu neoclasicist, de referință pentru Cluj – Palatul Josika. A fost ridicat în secolul al XVIII-lea, pe locul fostei Case Kakas, care a fost reședință a principilor Transilvaniei în secolul al XVI-lea.

placa-informativa-de-pe-platul-josika-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Sigismund Bathory a fost de patru ori principe al Transilvaniei. Prima oară, între decembrie 1588 și iunie 1594. În 1593, sultanul Murad al III-lea a rupt tratatul de pace de la Adrianopol, a declarat război monarhie Habsburgice și a pornit, astfel, Războiul de 15 ani.

Când a început acest război, Murad i-a cerut lui Sigismund să i se alăture. Însă, la sfatul consilierului său, iezuitul Alphonso Carillo, Sigismund a refuzat și s-a alăturat Ligii Sfinte. Lucru care displăcut stărilor transilvane (stările erau grupuri privilegiate de nobili, sași și secui), care preferau o alianță cu turcii, motiv pentru care Sigismund renunță la funcția de Principe, în favoarea vărului său, Andrei Bathory.

inscriptie-de-pe-platul-josika-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Însă două luni mai târziu, în august 1594, cu sprijinul total al unchiului său, Ștefan Bocskai, căpitanul cetății Oradei, Sigismund reia Principatul și îi decapitează pe conducătorii partidei filoturcești – Baltazar Báthory, Kovasoczi Farkas și Alexandru Kendi).

Citește și:  Statuia Sf. Ioan Nepomuc – 1757 din Sannicolau Mare : Obiective turistice Timiş

Execuția a avut loc în actuala Piață a Unirii de astăzi, iar Sigismund a asistat la ea din balconul Casei Kakas, astăzi Palatul Josika de care povestim aici.

platul-josika-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Casa Kakas a fost cumpărată în secolul al XVIII – lea de Antal Josika, comite al Clujului. 100 de ani mai târziu, în 1828, Janos Josika, guvernator al Transilvaniei, a renovat-o complet și i-a mai adăugat un etaj. Cu această ocazie, pe frontispiciu a fost inscripționat, cu cifre romane, anul renovării – MDCCCXXVIII. Mai este numită și „Casa cu Picioare” – datorită balconului susținut de 4 coloane.

În clădire au funcționat, de-a lungul anilor, Casinoul Maghiar, Tabla Regească (un fel de Curte de Apel de astăzi), Palatul Justiției sau Biblioteca Facultății de Medicină.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.