Lângă Palatul Rhedey, unde a locuit strămoașa Prințului Charles al Marii Britanii, se află un edificiu neoclasicist, de referință pentru Cluj – Palatul Josika. A fost ridicat în secolul al XVIII-lea, pe locul fostei Case Kakas, care a fost reședință a principilor Transilvaniei în secolul al XVI-lea.

placa-informativa-de-pe-platul-josika-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Sigismund Bathory a fost de patru ori principe al Transilvaniei. Prima oară, între decembrie 1588 și iunie 1594. În 1593, sultanul Murad al III-lea a rupt tratatul de pace de la Adrianopol, a declarat război monarhie Habsburgice și a pornit, astfel, Războiul de 15 ani.

Când a început acest război, Murad i-a cerut lui Sigismund să i se alăture. Însă, la sfatul consilierului său, iezuitul Alphonso Carillo, Sigismund a refuzat și s-a alăturat Ligii Sfinte. Lucru care displăcut stărilor transilvane (stările erau grupuri privilegiate de nobili, sași și secui), care preferau o alianță cu turcii, motiv pentru care Sigismund renunță la funcția de Principe, în favoarea vărului său, Andrei Bathory.

inscriptie-de-pe-platul-josika-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Însă două luni mai târziu, în august 1594, cu sprijinul total al unchiului său, Ștefan Bocskai, căpitanul cetății Oradei, Sigismund reia Principatul și îi decapitează pe conducătorii partidei filoturcești – Baltazar Báthory, Kovasoczi Farkas și Alexandru Kendi).

Citește și:  Bustul lui Nicolae Bălcescu din Râmnicu Vâlcea: erou al Revoluției Române de la 1848

Execuția a avut loc în actuala Piață a Unirii de astăzi, iar Sigismund a asistat la ea din balconul Casei Kakas, astăzi Palatul Josika de care povestim aici.

platul-josika-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Casa Kakas a fost cumpărată în secolul al XVIII – lea de Antal Josika, comite al Clujului. 100 de ani mai târziu, în 1828, Janos Josika, guvernator al Transilvaniei, a renovat-o complet și i-a mai adăugat un etaj. Cu această ocazie, pe frontispiciu a fost inscripționat, cu cifre romane, anul renovării – MDCCCXXVIII. Mai este numită și „Casa cu Picioare” – datorită balconului susținut de 4 coloane.

În clădire au funcționat, de-a lungul anilor, Casinoul Maghiar, Tabla Regească (un fel de Curte de Apel de astăzi), Palatul Justiției sau Biblioteca Facultății de Medicină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.