Una dintre cele mai impresionante structuri din fortul Gwalior este Palatul Man Singh, ce se afla in statul indian Madhya Pradesh, fortareata continand numeroase cladiri istorice. Fortul Gwalior este, de fapt, unul dintre cele mai mari din India, presupunandu-se ca a fost construit in secolul al VIII-lea.
Fortareata si orasul propriu-zis au o importanta deosebita pentru istoria regatelor din India de Nord. Se spune ca Imparatul Mogul Babur (1483-1531) ar fi descris fortul ca fiind „perla fortaretelor din India”, poate si datorita faptului ca domina intreaga asezare. Inauntru, se afla sase palate, insa cel mai impresionant este, fara doar si poate, Palatul Man Singh, cunoscut drept si Palatul Pictat sau Chit Mandir.
Uluitoarea constructie este decorata cu mozaicuri din ceramica la exteriorul zidurilor, palatul fiind construit de Raja Man Singh, cel care a domnit intre anii 1486 si 1516. Monumentul istoric se afla pe doua niveluri, cumva deasupra solului, dedesubt mai aflandu-se altele doua. In fatada de sud, vom intalni trei turnuri rotunde ce sunt legate prin parapeti de grilaje, aceasta parte fiind bogat decorata.
De pilda, exista aici o imagine splendida cu crocodili ce poarta flori de lotus intre capetele lor, in vreme ce cozile lor se impletesc pentru a forma vaze. Toate aceste elemente ale imaginii alterneaza cu panouri de un verde smarald. Mai mult decat atat, pe fatada sudica se mai afla si imagini, respectiv sculpturi cu oameni, pauni, copaci, elefanti si tigri. Ilustrarea acestor uimitoare imagini s-a facut cu ajutorul placilor emailate si al mozaicurilor albastre, uneori verzi, chiar si aurii, culori cu care monumentele indiene ne-au obisnuit deja. Apoi, fatada de este este alcatuita dintr-un zid simplu de gresie, avand cinci turnuri, la fel, rotunde, acoperite de cupole specifice acelei perioade.
Turnurile sunt legate prin parapeti gravati cu o grija magnifica, delicat, am putea spune, acestea fiind acoperite si de placi de un albastru oarecum inchis. Ceea ce este cu adevarat interesant este faptul ca in interiorul palatului, curtile sunt inconjurate de camere, acestea avand decoratiuni simple, nu foarte alambicate si greu de descifrat. Insa nu toate camerele sunt decorate atat de simplu; unele au tavane cu un stil elaborat, ba chiar, mai mult decat complicat, prin inelele de fier ce sunt impresionante. Plus, in aceste camere mai existau si paravanele in spatele carora stateau femeile si ascultau muzicantii ce veneau la Palatul Man Singh.
Numai ca incaperile palatului nu erau destinate doar vietii usoare, vizitelor sau bucuriei pe care luxul o aducea cu sine, ci si torturii: in camerele circulare de la subsol era torturati si ucisi, in cele mai multe dintre cazuri, prizonierii. Ultimul sultan din Ahmednagar, de pilda, a murit in subsolul palatului, in anul 1600.
Aceeasi soarta nefericita a avut-o si Murad in anul 1661, cel ce ii era frate imparatului Aurangzbel. Fortul Gwalior a fost martorul, de-a lungul anilor, unor lupte extreme si, implicit, si Palatul Man Singh a suferit de pe urma acestui trecut zbuciumat. In anul 1857, impresionantul fort indian avea sa asiste la cateva lupte violente din timpul Revoltei Indiene, lupte care, in cele din urma, a lasat asezarea istorica putin devastata.
Chiar si asa, Palatul Man Singh, cel mai mare din cele sase, a fost restaurat in anul 1881, autoritatile intelegand importanta istorica pe care acest monument o are. Stanley Stewart, celebrul ziarist de calatorii, spunea, la un moment dat, ca atunci „cand Man Singh si-a construit palatul, a presupus ca opt sotii ii vor fi suficiente”. Iar daca ne uitam la maretia si splendoarea Palatului Man Singh din fortul Gwalior, India, vom ajunge la concluzia ca opt sotii nu i-ar fi fost suficiente niciunui barbat care ar avea un asemenea palat.