Palatul Manhyia a servit drept resedinta oficiala pentru regele Ashanti in orasul Kumasi, al doilea ca marime din Ghana. Ashanti, denumit de cele mai multe ori Asante, este o comunitate etnica ce nu a disparut, in secolul al XIX-lea, din cauza colonizarii britanice, abia mai apoi, fiind abolita. La acele vremuri, Kumasi era capitala regatului Ashanti.
Orasul avea acest statut inca din anii 1690, cand se instaurase traditia potrivit careia regii Ashante stateau pe un tron din aur ce provenea din cer. Regatul devenise in nu mai putin de un secol o putere importanta, cucerind o buna parte din teritoriile actuale ale Ghanei. De pilda, pana in anul 1820, Imperiul Ashanti reusise sa ocupe si teritoriile actuale ale Coastei de Fildes, Burkinei Faso si Togoului, planurile de extindere a regatului fiind mult mai marete.
Insa puterea regatului se baza, in mare parte, pe varsarea de sange, respectiv pe sacrificiile umane. Se spune ca, odata, 100 de barbati au fost sacrificati sub cerul liber, iar sangele acestora a fost inghitit de pamant. Un vizitator care a trecut prin acest regat l-a descris drept „un monstruos bol de aur, plin cu sangele sacrificiilor umane.” Pe langa varsarea de sange, regatul Ashanti isi datora puterea si comertului cu sclavi, fildes si aur. Dar, atunci cand comertul cu sclavi a inceput sa dispara treptat, undeva prin secolul al XIX-lea, imperiul a intrat intr-o perioada de declin, asa cum nu mai cunoscuse niciodata.
Tirania care guvernase, timp de secole bune, aceste teritorii avea sa fie rapusa de invazia britanica. La inceput, trupele Ashanti au reusit sa reziste in fata dorintei britanicilor de a invada aceste teritorii, insa, in anul 1896, dupa indelungi lupte, britanicii au putut in sfarsit sa cucereasca imperiul. Astfel, au reusit sa includa regatul Ashanti in colonia denumita Coasta de Aur.
Au existat numeroase riposte, una dintre cele mai importante fiind cea din anul 1900, in fruntea careia s-a aflat Yaa Asantewaa, ce venea din Ejisu, o tara ce facea parte din Confederatia Asante. Numai ca aceasta rascoala nu a avut niciun rezultat favorabil pentru initiatorii sai. Dupa o perioada indelungata in care regatul Ashanti s-a aflat sub jugul britanic, treptat, regele a inceput sa redevina un personaj important al comunitatii. In prezent, regele Ashanti continua sa fie o figura emblematica a vremurilor de altadata, prospere pentru unii si tiranice pentru familiile victimelor. Iar Palatul Manhyia inca este resedinta sa oficiala. Interesant este ca aceasta constructie a fost ridicata in perioada in care regelui Asantene i s-a permis sa vina in tara, intrucat se afla in exil.
De altfel, in Palatul Manhyia, atunci cand se organizeaza festivalurile Adae, sunt primiti anumiti conducatori, precum si supusii, care vin cu daruri pentru rege. Atunci, ei poarta costume spectaculoase de diferite culori, iar ceremoniile sunt acompaniate de muzica tobelor. Cei care vor sa afle mai multe despre aceasta societate, respectiv despre imperiul Ashanti si regii care l-au condus pot vizita Centrul Cultural National. In plus, turistii mai pot vedea si fortul Kumasi, construit in anul 1897 la ordinul britanicilor, si aici aflandu-se o expozitie care evoca acele timpuri.