Palatul Mensikov a servit drept resedinta pentru primul guvernator al orasului Sankt Petersburg, Aleksandr Danilovici Mensikov, considerat a fi unul dintre cei mai ambitiosi si deopotriva puternici politicieni rusi, acesta fiind, la acele vremuri, mana dreapta a tarului Petru cel Mare. Situat pe Universitetskaya Embankment, palatul a fost prima cladire construita din piatra in oras. Pentru construirea impresionantului edificiu, au fost angajati cei mai de seama arhitecti si artisti din Europa, acestia urmand atat stilul traditional rus, cat si celelalte idei ale curentelor la moda atunci pe batranul continent.
Vizitatorii care vin la Mensikov au sansa sa admire sculpturi italiene contemporane si placi ceramica olandeze, de culoare albastra cobalt. Palatul Mensikov a fost construit in anul 1710 pentru guvernatorul Aleksandr Mensikov, printre arhitectii care au proiectat cladirea numarandu-se italianul Giovanni Maria Fontana.
Mai apoi, avea sa fie angajat si arhitectul german Gottfried Johann Schadel. Lucrarile de constructie au durat destul de mult, acestea finalizandu-se in anul 1727, insa cu toate acestea, palatul a fost deschis un an mai tarziu, si anume in 1711. De-a lungul acestor ani, la constructia fermecatorului edificiu au contribuit arhitecti si artisti precum Bartolomeo Rastrelli, Domenico Trezzini, Georg Johann Mattarnovi si Jean-Baptise Le Blond. Intr-un final, palatul avea sa devina centrul cultural al noii capitale a Rusiei, insa dupa moartea lui Petru cel Mare, din anul 1725, lucrurile au inceput sa se schimbe.
Aleksandr Mensikov a fost cel care a asigurat succesiunea la tron a celei de-a doua sotii a lui Petru, imparateasa Ecaterina. Astfel, in timpul domniei Ecaterinei, ce-i drept, o scurta perioada, Rusia a fost condusa de Mensikov, dar, in acest timp, el a cam fortat limitele, incercand sa-si casatoreasca fiica cu cel care avea sa devina viitor tar, si anume tanarul Petru al II-lea.
Aleksandr Mensikov a atras nemultumirile nobilimii ruse, intr-un final, fiind trimis in exil in Siberia, unde, de altminteri, s-a si stins din viata. Drept urmare, palatul, precum si alte proprietati ale sale au fost confiscate, fiind preluate de stat. Tocmai de aceea, de-a lungul anilor, palatul Mensikov a servit mai multor scopuri. De pilda, a fost candva folosit pentru incartiruirea Corpului Intai cadeti, un corp militar de elita.
Mai tarziu, in jurul anilor 1880, aici avea sa se infiinteze un muzeu al corpului de cadeti, care a supravietuit insa doar pana in anul 1924. Si, ca multe alte constructii din Sankt Petersburg, si acest palat a avut de suferit atunci cand sovieticii au ajuns la carma tarii. Din fericire, in anii 1970, a fost supus mai multor lucrari de restaurare, prin care s-a dorit redarea aspectului originar.
Dupa ce aceste lucrari au fost finalizate, Palatul Mensikov a devenit muzeu in anul 1981. De fapt, facea parte din Muzeul Ermitaj, mai cu seama din complexul acestui muzeu celebru, in palat gasindu-se colectii de obiecte confiscate atat de la nobilimea rusa, cat si de la curtea imperiala. In prezent, palatul Mensikov, situat in centrul orasului Sankt Petersburg, este inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, evocand vremurile de glorie ale Rusiei, precum si o parte din viata unuia dintre cei mai puternici politicieni ai Rusiei. Intrucatva, palatul descrie viata unui politician rus, de la statut imperial la exil, mai cu seama drumul de la putere la dizgratie totala.