Palatul Darulaman („lăcaș pentru liniște”) este un palat de inspirație europeană, care a fost construit de regele reformist Amanullah Khan pentru a simboliza indepedența afgană, reprezentând de asemenea și dorința acestui rege de a moderniza țara sa. Printre multele reforme date de Amanullah, s-au numărat și prima constituție a țării, reforme în educație prin programe de alfabetizare și construirea de școli și, mai ales, câștigarea indepedenței Afganistanului față de Marea Britanie.
Clădirea în stil neo-clasic urma să devină sediul unui viitor parlament în afara Kabulului, însă a fost abandonată și dată uitării pentru mulți ani, după ce opozanții conversator-religioși ai lui Amanullah au oprit reformele acestuia și l-au forțat să plece în exil în 1929, după doar zece ani de la accederea sa la putere.
Darulaman urma, de asemenea, să fie și centrul unoi nou district, reprezentând idealul lui Amanullah pentru un „nou oraș”. Chiar dacă planul pentru noul oraș nu a fost niciodată realizat, palatul Darulaman era aproape terminat la momentul rebeliunii din 1929. Un arhitect francez realizase planurile inițiale pentru palat, însă atunci când au fost stabilite relații diplomatice între Germania și Afganistan, primarul Berlinului l-a trimis pe Walter Harten și echipa acestuia de 22 de arhitecți și urbaniști la Kabul, în octombrie 1926 pentru a finaliza proiectul.
În decembrie 1922, se începuse chiar și construcția unei linii de tren de la Kabul spre Darulaman, pe o distanță de câteva mile lungime. O parte dintre componente au fost asamblate în ateliere din Kabul, iar câteva locomotive cu aburi, posibil și câteva vagoane și alte componente, au fost cumpărate din Kassel, Germania. Astfel, în 1928, singura linie de tren din Afganistan era cea dintre Kabul și Darulaman, lungă de 8 kilometri. După ce regele Amanullah a pierdut tronul, linia de tren a fost abandonată, iar în zilele noastre locomotivele cu abur folosite pe acea linie se află în Muzeul Național al Afganistanului.
În zilele noastre, palatul Darulaman rămâne doar o ruină, un proiect măreț, însă neterminat. Numeroasele planuri eșuate ale guvernanților afgani de a reveni asupra clădirii și de a încerca să îi restaureze măreția de altă dată ne arată dorința acestora de a se întoarce către modernizarea simbolizată de Amanullah, dar și dificultatea de a o realiza în contextul actual.