Palatul Regal Het Loo din Apeldoorn, Olanda, era refugiul favorit al Casei de Orania, aceasta remarcabila constructie functionand, timp de peste 300 de ani, ca resedinta a familiei regale olandeze. Cel care a construit palatul a fost Wilhelm al III-lea de Orania, unul dintre cei mai faimosi reprezentanti ai Casei de Orania, membrul familiei regale olandeze care, in anul 1689 avea sa accepte oferta de a deveni regele Angliei, Irlandei si Scotiei, nu inainte insa de a deveni, din anul 1672, sef de stat, adica Stadtholder, al Olandei. Si nu e de mirare ca, la putin timp, dupa obtinerea acestor functii, Palatul Regal Het Loo s-a transformat in resedinta preferata atat de Wilhelm al III-lea, cat si de sotia acestuia, Maria a II-a Stuart.
La inceput, intentiile lui Wilhelm au fost altele, atunci cand a achizitionat proprietatea, acesta dorind sa construiasca aici o cabana de vanatoare. Dupa ce a cumparat mosia in anul 1684, un an mai tarziu au inceput si lucrarile de constructie la ceea ce urma sa devina una dintre cele mai frumoase structuri de la acele vremuri, chiar daca nu impresiona precum alte palate. Lucrarile au fonst finalizate in anul 1686.
Palatul Regal Het Loo nu se bucura de aceeasi grandoare arhitectonica, de pilda, ca alte palate construite in stil baroc, cum ar fi Versailles. Insa nu spre acest scop, sa impresioneze, au fost indreptate intentiile lui Wilhelm al III-lea de Orania: el si-a dorit, inainte de toate, ca aceasta constructie sa fie un Lust hof, adica o „casa de placere”.
Mai tarziu, palatul a fost supus, pe parcursul anilor 1690, mai multor lucrari de extindere, indeosebi ca familia regala se arata tot mai multumita si, in acelasi timp, atrasa de acest loc minunat. Dupa ce Wilhelm s-a stins din viata in anul 1702, Palatul Regal Het Loo a intrat in proprietatea Casei de Orania. In spatele superbului edificiu, se afla o gradina asemenea, imensa si splendida, inconjurata de paduri, dar mult mai discreta decat alte gradini baroc.
Important de mentionat, in final, este faptul ca ceea ce se amenajase aici initial a fost distrus undeva prin secolul al XVIII-lea, insa din nefericire, primele amenajari au fost inlocuite cu o gradina englezeasca, care, mai apoi, avea sa fie reconstruita intre anii 1970 si 1984. Cea care a decis ca Palatul Regal Het Loo sa treaca in administratia si, implicit, proprietatea statului a fost Regina Wilhelmina, aceasta luand aceasta hotarare in anul 1960.
In cele din urma, frumoasa proprietate a trecut in administratia statului dupa moartea reginei, iar in prezent este muzeu, functionand, de asemenea, si ca sediul unei biblioteci apartinand Casei de Orania.