Palatul Széki este o clădire neogotică, ridicată pe malul râului Someş în anul 1893, de farmacistul şi profesorul universitar Széki Tibor.
Despre Tibor Széki se ştie că a fost un farmacist şi chimist renumit din Cluj. A trait în perioada 1879-1950.
A studiat la Berlin, avându-l profesor pe chimistului Karl Liebermann, fostul elev al lui Adolf von Baeyer cel care a câştigat premiului Nobel pentru chimie în anul 1905. După finalizarea studiilor, Széki a revenit la Cluj, activând ca asistent universitar la Universitatea locală, între 1933-1934 devenind chiar rectorul universităţii.
Construcţia palatului a fost realizată după schiţele lui Samu Pecz, arhitect foarte cunoscut în a doua decadă a secolului al XIX-lea.
În prezent, Palatul Széki adăposteşte mai multe apartamente de locuit. Suprafeţele pereţilor sunt acoperite de cărămidă aparentă, dar portalul, ancadramentele, arcadele oarbe, frizele dintre nivele şi de sub cornişă sunt cioplite în piatră.
De-a lungul anilor, Palatul Szeki a trecut prin diverse lucrări de restaurare pentru a-și păstra frumusețea și integritatea arhitecturală. Eforturile de conservare sunt esențiale pentru protejarea acestui patrimoniu neogotic și pentru a permite generațiilor viitoare să se bucure de această clădire impresionantă.
Astăzi, Palatul Szeki continuă să fie un simbol al istoriei și culturii clujene. Clădirea găzduiește diverse evenimente culturale și expoziții, atrăgând atât localnici, cât și turiști. Este un loc unde trecutul și prezentul se întâlnesc, oferind o privire asupra eleganței arhitecturale din secolul al XIX-lea.