Clădirea monument istoric, de pe str. Piaţa 1 Decembrie, construită în anul 1913, este reprezentativă pentru comunitatea evreiască din Oradea. Ullmann Izidor este unul dintre evreii stabiliţi în oraşul de pe malul Crişului Repede, în anul 1868. Acesta a fost întemeietorul uneia dintre cele mai prospere case comerciale din Oradea: Kurlander & Ullmann.

Spirit întreprinzător ca tatăl său, Sándor a construit palatul Ullmann, după planurile arhitectului Lőbll Ferenc.

prim-plan-cu-fatada-palatul-ullman-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Clădirea în stilul secessionului vienez cuprinde trei etaje ridicate pe un parter înalt şi o mansardă. Parterul este în întregime construit, dar etajele se dezvoltă în jurul unei curţi interioare. Faţada este simetrică şi frumos proporţionată, penultimele travee sunt uşor curbate formând bovindouri la etajele unu şi doi, având deasupra balcoane cu uşi-ferestre semicirculare, faţada terminându-se cu un atic trapezoidal.

În decoraţia exterioară a faţadei se pot descifra elemente caracteristice artei sacre iudaice: menora (sfeşnicul cu şapte braţe) străjuită de doi lei precum şi de numeroase motive florale şi geometrice. Parterul a fost placat cu plăci de faianţă verde-albăstruie.

fatada-de-la-palatul-ullman-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Clădirea concepută cu o curte interioară era destinată să fie casă de raport (bloc de locuinţe) pentru familiile cu dare de mână. Apartamentele dinspre stradă erau concepute foarte luxos, în timp ce, spre curte, mai modeste, se aflau locuinţele servitorilor. Iniţial, în clădire a existat şi o capelă de rit vechi izraelit.

detaliu-palatul-ullman-din-oradea-judetul-bihor.jpg

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial Palatul Ullmann a făcut parte din perimetrul ghetoului, aici şi în zona din jur fiind masaţi evreii care au fost deportaţi în lagărele de exterminare.

detalii-palatul-ullman-din-oradea-judetul-bihor.jpg

După război, Palatul Ullmann a redevenit ceea ce fusese înainte, un bloc de locuinţe, iar la mansardă s-au amenajat ateliere pentru artiştii plastici profesionişti.

imagine-din-lateral-cu-palatul-ullman-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Palatul Ullmann nu doar că adăpostea cele mai prospere afaceri ale comunității evreiești, dar era și un centru vital pentru activitățile sociale și economice din Oradea. De-a lungul timpului, clădirea a găzduit importante instituții financiare și comerciale, contribuind semnificativ la dezvoltarea economică a orașului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.