Palatul Versailles de langa Paris este una dintre destinatiile turistice cele mai populare ale Frantei. Palatul Versailles si-a luat numele de la satul din apropiere numit Versailles. In acest palat au locuit numerosi regi si este faimos nu numai pentru aspectul sau deosebit, ci si pentru faptul ca reprezinta un simbol al monarhiei absolute. Palatul Versailles de langa Paris isi incepe istoria odata cu regele Ludovic al 14-lea.

Palatul Versailles1

Intrucat crescuse in timpul unui razboi civil intre aristocratii rivali, acesta si-a dorit sa aiba un loc unde sa organizeze un guvern al Frantei care sa fie total sub controlul sau. Locul pe care l-a ales a fost resedinta regala de vanatoare din micul sat Versailles. Curand, regele Ludovic al 14-lea a devenit obsedat de acest proiect si a inceput sa-si petreaca majoritatea timpului si efortului la constructia sa. Aceasta mica locuinta de vanatoare avea sa devina unul din cele mai mari palate din lume.

Constructia palatului a fost realizata in 4 faze, care s-au intins pe o durata de 50 de ani. Prima faza a constructiei a inceput in secolul 17, atunci cand regele Ludovic al 14-lea a vrut sa tina o petrecere in cinstea celor 2 regine ale Frantei. Acesta avea nevoie de indeajuns de mult spatiu pentru a acomoda 600 de invitati, astfel atat cladirea principala cat si gradinile au inceput sa fie modificate. A doua faza a constructiei a avut loc cativa ani mai tarziu. In aceasta faza, Palatul Versailles de langa Paris a inceput sa semene putin cu ceea ce se poate vedea astazi. In aceasta perioada au fost construite apartamente si facilitati de cazare, printre care si apartamentul regelui.

Palatul Versailles11

A treia faza a avut loc 10 ani mai tarziu, iar atunci in Palatul Versailles au inceput sa apara multe din detaliile care se pot vedea si azi, ca de exemplu Sala oglinzilor. In aceasta perioada, in anul 1682, Ludovic al 14-lea si-a mutat curtea la Palatul Versailles de langa Paris. Mutandu-si resedinta si curtea la Versailles, regele a sperat sa poata obtine mai mult control asupra guvernului, fata de nobili. Tot aici au fost mutate birourile guvernului, cat si apartamentele a mii de curteni si slujitorii lor. Odata cu palatul, a crescut si satul Versailles. La inceputul secolului 18, Ludovic al 14-lea a inceput cea de-a patra faza si ultima pentru constructia palatului. Aceasta faza s-a concentrat in mod special pe construirea capelei regale si pe modificari aduse apartamentului regelui.

Dupa ce regele Ludovic al 14-lea a murit, in 1715, fiul sau Ludovic al 15-lea care avea 5 ani s-a intors la Paris. Acesta s-a intors insa la Versailles cativa ani mai tarziu. In timpul domniei sale Palatul Versailles de langa Paris a avut parte de ceva transformari, insa nu atat de mari ca cele din vremea tatalui sau. La fel s-a intamplat si in timpul domniei lui Ludovic al 16-lea. Acesta a terminat proiectele lasate in urma de bunicul sau, Ludovic al 14-lea.

Palatul Versailles111

Dupa Revolutia Franceza, palatul de la Versailles si-a pierdut statutul de resedinta regala. Guvernul aflat temporar la putere a dat ordin ca majoritatea mobilei din palat sa fie vanduta sau inchiriata. Singurele lucruri care nu au fost vandute au fost cele de valoare artistica sau intelectuala, acestea ajungand sa faca parte dintr-o expozitie a unui muzeu. In timpul domniei lui Napoleon, palatul a primit foarte putina atentie. Acesta era folosit numai la evenimente de stat si in timpul vizitelor din partea politicienilor si a nobililor straini.

Abia dupa Cel de-al Doilea Razboi Mondial, Palatul Versailles de langa Paris a primit din nou atentie, acesta fiind renovat in acea perioada. Atunci a fost adaugat un nou acoperis la Sala oglinzilor si au fost renovate cateva camere si apartamente. Tot atunci, guvernul francez a incercat sa obtina cat mai multe din obiectele de mobilier si de arta originale, care fusesera vandute si scoase din palat in timpul Revolutiei.

Palatul Versailles1111

Cea mai cunoscuta parte a palatului este Sala oglinzilor. Ludovic al 14-lea folosea aceasta sala pentru a demonstra succesul politic, militar, economic si artistic al Frantei. Succesul politic este infatisat in cele 30 de compozitii pictate de Le Brun, aflate in acea sala. Prosperitatea economica este demonstrata de dimensiunile salii si de cele 357 oglinzi care o impodobesc, pe vremea aceea oglinzile fiind considerate un lux. In aceasta sala erau primiti diplomatii si aici era instalat un tron pe un podium, la capatul salii. Astfel diplomatii trebuiau sa traverseze intreaga sala pentru a ajunge in fata regelui, in fata tuturor curtenilor, ceea ce era o alta demonstratie a puterii Frantei. Astazi, Sala oglinzilor este in continuare folosita pentru a primi demnitarii straini.

Palatul Versailles Sala oglinzilor
Palatul Versailles Sala oglinzilor

Palatul Versailles este considerat un exemplu al maretiei arhitecturii franceze, si una dintre cele mai faimoase cladiri din Franta. Acesta, impreuna cu gradinile sale, este vizitat anual de milioane de oameni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.