Palatul Wilhelmshohe din Kasse, Germania, a fost ridicat pentru landgraful Wilhelm al IX-lea, de altminteri, cel care a si finanant acest proiect plin de ambitie din banii pe care i-a castigat din inchirierea mercenarilor sai coroanei britanice, in perioada Razboiului de Independenta al coloniilor americane (1776-1783). Lucrarile de constructie la aceasta impresionanta constructie au fost incepute in anul 1795, fiind finalizate sase ani mai tarziu, si anume in 1801. S-a pornit de la un proiect clasic, potrivit caruia fatada ar fi trebuit sa fie extrem de mare si de o eleganta desavarsita, ceea ce s-a si construit.

Palatul Wilhelmshohe1

Palatul Wilhelmshohe este cunoscut nu neaparat frumusetii si deopotriva elegantei sale arhitecturale, ci si faptului ca, aici, dupa Razboiul Franco-Prusac (1870-1871), avea sa fie incarcerat Napoleon al III-lea. Mai mult, palatul din Kassel a servit, spre sfarsitul Primului Razboi Mondial, drept cartierul general al comandamentului german.

Dincolo de frumusetea constructiei propriu-zise, la fel de impresionante sunt imprejurimile, structura fiind inconjurata de un parc de-a dreptul splendid, considerat una dintre cele mai frumoase gradini din Germania. Si, de fapt, acest parc a fost la inceput amenajat ca o gradina in stil baroc, specific francezilor si italienilor, numai ca, treptat, parcul avea sa se transforme, indeosebi spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, intr-o gradina maiestuoasa mai degraba englezeasca, mult mai animata ca gradinile italiene sau franceze.

Palatul Wilhelmshohe11

Arhitectii au cautat sa sa exploateze la maximum fiecare panta abrupta a amplasamentului, realizand minutios, inainte de toate, un adevarat paradis al naturii, apeland la elemente acvatice, cum ar fi cascade, paraiase, iazuri, apeducte, dar si o cascada centrala in trepte, ce seamana cu cea de pe proprietatea conacului Chatsworth din Anglia. Iar in spatele acestui paradis natural sta un sistem bine pus la punct; de pilda, intr-un castel octogonal, se afla un rezervor enorm de apa.

Castelul este incununat de o piramida, de altfel, mare, pe care sta o statuia uriasa, realizata din arama, ce il infatiseaza pe Hercule. Tot in acest parc superb, se mai afla si ruinele false ale unui castel medieval, precum si o replica la o pagoda chinezeasca.

Palatul Wilhelmshohe111

E drept ca arhitectii au cam exagerat apeland la acest element asiatic, insa, pentru ecletismul acestui loc, s-a meritat orice fel de fortare artistica. Palatul Wilhelmshohe adaposteste, in fine, astazi, o galerie de tablouri, capodopere ce apartin unor pictori precum Rubens, Poussin, Durere sau Rembrandt. Tot in palat, se mai afla si o colectie impresionanta de tapete, dar si o galerie de antichitati clasice. In timpul verii, in jurul palatului se strang numerosi oameni, unii localnici iar altii, turisti, cu atat mai mult cu cat, in aceasta perioada a anului, se pun in functiune elementele acvatice, iar privelistile sunt peste inchipuirea limitata a omului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.