In unele orase europene, pare ca ceasul nu a mai batut de secole, mai cu seama ca timpul s-a oprit pe loc, unul dintre aceste locuri formidabile din punct de vedere turistic fiind, fara doar si poate, San Gimignano, Italia, al carui simbol medieval, Palazzo del Popolo – Palatul Poporului –, dainuie peste intreaga asezare tihnita. Si, de fapt, orasul medieval San Gimignano este mai important de atat, deoarece adaposteste o serie de capodopere de arta italiana ce dateaza inca din secolele al XIV-lea si al XV-lea, pastrate in stare intacta. O marturie vie a epocii medievale din Italia, San Gimignano este inclus in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Palazzo del Popolo1

Iar unul dintre cele mai importante monumente care insufletesc acest fermecator oras este Palazzo del Popolo. Lucrarile de constructie la acest impresionant edificiu au fost finalizate in anul 1288, presupunandu-se ca cel care s-a ocupat indeaproape de ridicarea palatului a fost celebrul arhitect Arnolfo di Cambio. Denumirea de Palazzo de Popolo, adica Palatul Poporului nu este deloc intamplatoare, intre zidurile acestei cladiri intalnindu-se membrii consiliului orasenesc. Plus, tot aici se aplica si legea podesta, respectiv primul magistrat. Vizitatorii pot vedea inca, inscriptionate pe zidurile curtii interioare, blazonele ce le apartineau diferitilor inalti functionari publici care au lucrat aici in anumite perioade. Important de mentionat este faptul ca aceste ziduri au fost construite atunci cand s-a decis extinderea palatului, in anul 1323.

Langa Palazzo del Popolo, impresionanta Loggia del Popolo pare ca serveste drept strajer al acestui oras superb, aceasta structura fiind construita in anul 1347. Aici era locul unde podesta depunea juramantul de credinta, iar la aceasta ceremonie fastuoasa participau toti orasenii. Tot in apropierea palatului, se afla si Torre Grossa, adica Turnul Mare, care a fost ridicat la cativa ani dupa finalizarea lucrarilor de constructie la Palazzo del Popolo. Torre Grossa este cel mai inalt turn din San Gimignano, avand nu mai putin de 54 metri in inaltime, dar aceasta structura era importanta datorita altor considerente, nicidecum datorita grandorii sale arhitectonice.

Palazzo del Popolo11

Turnul Mare din San Gimignano, Italia, se afla exact pe Via Francigena, drumul traditional de pelerinaj catre si dinspre Roma. Si sa ne facem o idee cu privire la pasii repezi cu care orasul s-a dezvoltat de-a lungul vremurilor, doar in epoca Renasterii, San Gimignano avea saptezeci si doua de bastioane, pe deasupra, si locuite, acestea fiind simboluri ale puterii, bogatiei si, desigur, prestigiului acelor familii care se aflau la carma orasului. In prezent, au mai ramas in picioare, dintre acestea, patruzeci de bastioane, toate fiind vizibile de la mare departare de orasul propriu-zis.

Atat Palazzo del Popolo, cat si Torre Grossa sunt deschise publicului larg; spre exemplu, de sus, de pe metereze, turistii vor putea vedea o priveliste splendida asupra orasului, iar daca aleg noaptea pentru aceasta experienta deosebita, luminile orasului vor contribui in egala masura la conturarea unui peisaj cu adevarat magnific, parca desprins dintr-o epoca uitata. Cat despre Palazzo del Popolo, acesta gazduiteste astazi Museo Civico si Pinacoteca – galeria de arta.

Palazzo del Popolo111

Cei care trec pragul palatului vor putea vedea opere ale unor pictori florentini si sienezi celebri, din secolele al XIV-lea si al XV-lea, cum ar fi Domenico Michelino, Coppo di Marcobaldo, Filippino Lippi si Pinturricchio. Totodata, turistii mai pot admira, in Palazzo del Popolo, si Sala del Consiglio, cunoscuta ca Sala lui Dante, aceasta incapere fiind botezata astfel deoarece Dante Alighieri a vizitat, in anul 1300, San Gimignano ca ambasador al Republicii Florentine. Camera este decorate cu Maesta, capodopera realizata de Lippo Memmi. Se crede ca fresca a fost inspirata din Maesta care se afla in Palazzo Pubblico din Siena.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.