Palazzo Publico, aflat in Siena, Italia, si construit undeva la sfarsitul secolului al XIII-lea pentru a servi drept sediu al guvernului republican italian, functioneaza in prezent ca primarie a orasului, cladirea propriu-zisa fiind, fara putinta de tagada, un adevarat giuvaier arhitectonic medieval italian cu influente gotice.

Palazzo Pubblico din Siena1

Insa ceea ce impresioneaza la prima vedere este clopotnita, si anume Torre del Mangia, structura ce a fost ridicata mai tarziu, respectiv intre anii 1325-1344. Vizitatorii pot vedea Palazzo Pubblico in centrul unei piete asemenea, superba si deopotriva celebra; de fapt, Piazza del Campo, in care palatul se afla, a devenit cunoscuta pe intreg mapamondul datorita concursului estival de echitatie fara sa, ce consta in doua tururi in jurul pietei turnului.

Fiecare calaret este reprezentantul unei parohii din orasul Siena. Iar aceste intreceri sunt de-a dreptul spectaculoase, exceptand aici faptul ca sunt extrem de periculoase. In definitiv, au devenit un fel de carte de vizita pentru vechiul oras italian. In sfarsit, Palazzo Publico are foarte multe fresce, printre aceste demna de mentionat fiind faimoasa Alegorie a Bunei Guvernari, in care Justitia apare ca o femeie ce poarta o balanta drept simbol al dreptatii.

Palazzo Pubblico din Siena11

De altfel, in aceasta fresca apare si Pacea, reprezentata tot de o femeie cu chipul obisnuit acelor vremuri, in haine asemenea, de culoare albe, si cu parul blond, foarte aranjat. Iarasi, demne de mentionat sunt si Efectele bunei Guvernari, in care prosperitatea este valorificata printr-o scena in care cetatenii fac negot si danseaza intr-un peisaj de camp, si Efectele proastei guvernari, aceasta fresca descriind crime si boli, facandu-se referiri, bineinteles, la o Toscana serios afectata de seceta.

Exista, atat in Italia, cat si in alte tari, istorici care sunt de parere ca orasul Siena din Italia nu a reusit niciodata sa-si revina in totalitate de pe urma epidemiei de ciuma din anul 1348, perioada in care a pierit aproape jumatate din populatia stabila a orasului. Insa acest numar mare de pierderi omenesti s-a reflectat dramatic si in stratul economic, de pilda, negotul cu lana fiind abolit, astfel, statul pierzand statutul important pe care il avea in Italia.

Palazzo Pubblico din Siena111

Au urmat, inevitabil, cateva secole deloc prielnice dezvoltarii, Siena renascentista fiind pusa la pamant, mai ales daca facem o comparatie intre aceasta asezare si altele din acea perioada. Cu toate acestea, Siena a reusit sa prospere si sa se ridice din propria cenusa, devenind unul dintre cele mai bine conservate orase medievale din Italia. Strazile sale mici, inguste, cladirile vechi, peste care nu a trecut „furia” dezvoltarii urbane si, mai ales, Palazzo Pubblico fac din acest oras unul dintre cele mai frumoase din Italia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.