Panourile solare sunt o sursa regenerabila de energie si pot fi folosite pentru producerea de electricitate sau de caldura, in vederea alimentarii cladirilor comerciale si a locuintelor. Exista panouri solare fotovoltaice (pentru producerea de electricitate), panouri solare termice (care preiau caldura solara si o transmit unui fluid  din instalatia de incalzire – gaz sau lichid) si panouri fotovoltaice termice (care produc si caldura si electricitate). Dispozitivele generatoare de curent sunt alcatuite dintr-un numar mare de celule fotovoltaice interconectate, care convertesc energia solara in energie electrica. In momentul in care mai multe panouri sunt legate intre ele, acestea pot asigura energia necesara alimentarii cu electricitate a unei cladiri (un singur panou nu este suficient pentru necesitatile locuintelor contemporane). Panourile solare au devenit extrem de populare datorita beneficiilor de natura financiara, dar si pentru ca sunt instalatii ecologice, care protejeaza mediul inconjurator, iar suportul financiar oferit de guvernele multor tari a dus la cresterea fezabilitatii acestora.

Cum functioneaza panourile solare?

panou solar sistem de functionare
panou solar sistem de functionare

Celulele fotovoltaice din interiorul panourilor folosesc razelele de lumina pentru a genera electricitatea,  prin intermediul efectului fotovoltaic. Cu cat soarele este mai puternic, cu atat celulele vor genera o cantitate de electricitate mai mare. Pana in acest moment, aproximativ 80% dintre panourile solare sunt fabricate din celule fotovoltaice din silicon cristalin (monocristalin, policristalin sau hibrizi). In mod caracteristic, celulele sunt dispuse sub forma unui grilaj care cuprinde pana la 72 de celule diferite. Restul de 20% sunt panouri care folosesc cadmiu si o cantitate mica de CIGS (Copper indium gallium (di)selenid – cupru, indiu, galiu si seleniu), un material semiconductor, alcatuit, asa cum ii spune si numele, din elementele mentionate anterior. Aceste celule au costuri de productie foarte mici, datorita faptului ca pot fi fabricare intr-o singura bucata. Randamentul unei asemenea instalatii poate fi crescut cu pana la 30%, prin sisteme mobile de panouri (tracker), a caror pozitie sa urmeze traseul soarelui, de-a lungul intregii zile, astfel incat razele sa cada intotdeauna perpendicular pe panouri.

Panourile solare sunt inchise ermetic si invelite intr-o sticla reflectorizanta, pentru a fi protejate de intemperii, dupa care sunt montate intr-un cadru, in general, metalic. Rama metalica este special conceputa pentru a nu se deforma din cauza inghetului sau din cauza vanturilor puternice si va include si un orificiu pentru drenare, prevenindu-se acumularea de apa in jurul panourilor, care ar reduce din outputul energetic. Unele panouri au incluse si diferite componente electronice, pentru a putea fi mai usor monitorizate, in cazul in care apar defectiuni sau pentru a se sti cantitatea de energie generata.

Energia solara, spre deosebire de cea obtinuta din combustibili fosili, este regenerabila, astfel incat panourile solare reprezinta o solutie viabila pentru protejarea mediului. Arderea combustibililor fosili duce la modificari climatice dramatice si, adeseori, ireversibile, precum si la amplificarea fenomenului de incalzire globala si la afectarea stratului de ozon. Panourile solare folosesc, in schimb, o sursa de energie complet “curata”, reducand acumularea de monoxid de cabon in atmosfera. Aceste beneficii, la care se adauga si cele de natura financiara, au dus la cresterea popularitatii panourilor solare, fiind, in  momentul de fata, o solutie optima pentru proprietarii de locuinte. Singurul impediment ramane costul initial al investitiei, destul de ridicat, dar care se poate recupera in cativa ani.

Panourile solare nu functioneaza decat atunci cand e soare afara?

Panouri solare
Panouri solare

Panourile solare pot sa functioneze atat timp cat exista o cantitate de lumina, indiferent de intensitatea ei. Intr-adevar, aceste panouri sunt mai eficiente in zilele cu mai mult soare, dar sunt capabile sa genereze curent electric si in zilele innorate, detinatorii raportand o usoara activitate chiar si la apus. In tari precum Austria si Germania, care nu au foarte mult soare de-a lungul anului, o casa din patru are astfel de instalatii care s-au dovedit a fi rentabile.

Panourile sunt un substitut al energiei conventionale?

Deocamdata, panourile nu pot fi folosite ca singura sursa de energie a unei gospodarii, acestea fiind, in marea lor majoritate, in continuare, racordate la reteaua nationala. Diferenta este ca facturile la energia electrica vor fi foarte reduse, datorita posibilitatii de suplimentare cu ajutorul panourilor.

Energia generata cu ajutorul panourilor solare este gratuita?

Panouri solare montate pe casa
Panouri solare montate pe casa

Orice fel de energie generata prin intermediul panourilor solare este gratuita pentru proprietari. Soarele este o sursa infinita, gratuita si “curata” de energie. In Romania, guvernul a incercat acordarea unor subventii in anii care au trecut, dar, din nefericire, sumele erau modeste, consumatorul fiind obligat sa plateasca niste preturi destul de ridicate.

Panourile strica aspectul exterior al casei?

Panourile solare sunt special concepute incat designul lor sa fie cat mai adecvat aspectului general al casei. Pe langa aspect, efortul necesar instalarii acestor panouri este minim, neinfluentand confortul casei si restul activitatilor cotidiene.

Panourile solare necesita o minima intretinere?

montare panouri solare
montare panouri solare

Panourile nu necesita mentenanta, pentru ca nu au in componenta lor mecanisme care sa se strice, iar materialele din care sunt facute sunt rezistente la ger, zapada, furtuna si alte intemperii. Cu toate acestea, firmele producatoare  acorda garantie produsului, pentru linistea cumparatorului. De asemenea, desi ploaia curata natural panourile, este necesar, pentru a le creste randamentul, sa fie spalate o data pe an.

Panourile solare sunt, in prezent, o optiune rentabila pe termen lung. S-au facut calcule si s-a ajuns la concluzia ca suprafata totala a acoperisurilor existente, in lume, corect expuse razelor solare si acoperite de panouri, ar putea satisface, integral, cerintele de electricitate la nivel mondial. Tehnologia este insa aplicata sporadic si, probabil, va trece timp, pana sa devina o solutie coerenta si globala. Pana la momentul actual, marile producatoare de panouri solare sunt China, Taiwan, Germania, Japonia si Statele Unite ale Americii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.