Panzeturile sunt acele materiale textile, subtiri, obtinute prin tesatura firelor de in,  bumbac, canepa etc., incrucisandu-se, in unghi drept, firele verticale, care formeaza urzeala, cu cele orizontale (batatura), cu ajutorul unei suveici, in mod traditional, sau mecanizat, in timpurile moderne. Necesitatea oamenilor de a-si confectiona vesminte, din piei de animale, la inceput, s-a ivit in urma cu peste 600 000 de ani si a fost o chestiune de supravietuire, in perioada glaciatiunilor. Urme ale utilizarii fibrelor textile toarse (rasucite), din in si din lana de capra, dateaza de aproximativ 30 000 de ani si au fost descoperite in grota Dzudzuana, din Georgia.

Panzeturi1

Omul preistoric a invatat, probabil, treptat, sa macereze fibrele vegetale sau pe cele de origine animala, pentru a le face flexibile, in scopul obtinerii unui produs textil compact, prin presare – pasla. Exista insa dovezi clare ca in Mesapotamia si in Egipt, in mileniul al V-lea i.Hr., era cunoscut mestesugul tesutului. Secole de-a randul, inul a fost principala materie prima folosita in acest scop, mult mai tarziu adaugandu-i-se bumbacul, lana, matasea. Pentru a spori rezistenta firelor, in timpurile vechi, s-a folosit, initial, fusul, apoi, pentru obtinerea panzeturilor, razboiul de tesut, in care firele erau fixate in barne orizontale, prevazute cu greutati, printre care erau trecute, perpendicular, celelalte fire. Primele filaturi de bumbac au aparut abia in secolul al XVIII-lea si, la putin timp dupa aceea, masinile de tesut cu abur.

In prezent, avansul tehnologic permite obtinerea unei mari varietati de panzeturi, in diverse culori si modele, care sunt utilizate atat pentru imbracaminte, cat si in alte domenii industriale. Calitatea lor este continuu imbunatatita prin diverse tratamente, care sa le sporeasca rezistenta, sa le amelioreze textura si sa le faca bacteriostatice (sa se impiedice dezvoltarea bacteriilor). De mai bine de un secol, panzeturile cele mai cautate sunt cele din bumbac. Cu cat firul de bumbac este mai lung, cu atat panza va fi mai moale, mai confortabila si mai solida.

La nivel mondial, este recunoscuta calitatea bumbacului cultivat in Egipt si in Statele Unite ale Americii, iar fabricantii de haine opteaza tot mai mult pentru bumbacul ecologic (pentru care nu se folosesc pesticide si ingrasaminte chimice) si care, deocamdata, reprezinta doar 1% din productia totala a acestui material. Articolele vestimentare puse in vanzare, facute din bumbac ecologic, au consemnat acest fapt pe eticheta (si se pot recunoaste si dupa pretul ridicat, in comparatie cu celelalte produse). In privinta culorilor, panzeturile ofera cea mai mare varietate dintre toate materialele textile, de la modele uni, pana la surprinzatoare combinatii de nuante si imprimeuri. De exemplu, panzeturile Madras (in carouri), numite asa dupa denumirea localitatii din Indiile de Sud, unde sunt produse, se situeaza in topul panzeturilor de cea mai buna calitate din lume. Au culorile foarte vii si au inceput sa fie importate in Europa inca din secolul al XIX-lea.

Panza cea mai fina din lume a fost obtinuta, in 2010, de catre specialistii in industria textila, din Coreea de Sud. Tehnologia pusa la punct, care presupune parcurgerea a o suta de etape, si la care s-a lucrat cinsprezece ani, permite producerea a 150 de metri de fir, cu un diametru de 13,4 microni, din doar un gram de lana. Cea mai mare dificultate pe care specialistii au trebuit sa o depaseasca a fost legata de mentinerea constanta a vitezei masinii de filat, a temperaturii si a umiditatii mediului ambiant, pentru a se evita ruperea firului. In plus, un astfel de fir ofera tesaturii un aspect stralucitor si o face foarte placuta la atingere.

Panzeturi11

Industria textila, una dintre cele mai vechi si mai importante, la nivel mondial, se afla, si in prezent, in continua dezvoltare, ceea ce si explica preocuparea centrelor de cercetare, afiliate companiilor producatoare in domeniu, de a perfectiona noi tehnologii, progrese remarcabile inregistrandu-se in tarile asiatice, cele mai mari furnizoare de materiale textile din lume. La ora actuala, cele mai cunoscute si vandute panzeturi sunt : poplinul (material usor lucios, obtinut dintr-un amestec de bumbac si in) muselina (tesatura foarte fina, transparenta), organza (panza de bumbac legera, usor apretata), tarlatanul (o muselina foarte subtire, in nuante deschise), madrasul, panza de in etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.