Paracelsus, parintele alchimiei moderne, a trait la inceputul secolului al XVI-lea in Elvetia. A fost un cunoscut doctor renascentitst care a avut o pasiune si pentru botanica, astrologie, alchimie si oculte.
El este cel care a fondat disciplina toxicologiei, insistand asupra observarii naturii in detrimentul textelor vechi, pentru a se observa si moderniza practicile medicinale din acele vremuri.
Nascut in 11 noiembrie sau 17 decembrie 1493 conform dovezilor, omul de stiinta pasionat de invataturile oculte a dat nume multor substante putin cunoscute si studiate la acea vreme precum gazul sau zincul, aducand si termenul alcool de la arabi si descoperind si cateva boli care au legatura cu afectiunile psihologice cunoscute in prezent.
Paracelsus si-a luat numele de la enciclopedistul roman Aulus Cornelius Clesus, auto-intitulandu-se „egal sau mai mare decat Celsus”, dupa cum se traduce numele sau. Desi in timpul sau medicina, stiinta si teologia nu erau inca separate prin principiile care le guverneaza, omul de stiinta a criticat metodele scolastice care le guvernau si a incercat sa delimiteze cel putin pentru sine cele trei campuri separate de invatare, ajutandu-se si de dovezi empirice si fizice pe care le-a cautat de-a lungul vietii destul de scurte, avand in vedere ca in 24 septembrie 1541, la doar 47 de ani, a decedat. A fost catolic, insa a renegat religiile organizate in general, preferand sa ramana un paria intreaga sa viata, ceea ce a dus si la schimbarea comportamentului sau.
Mare parte a muncii sale teoretice nu este recunoscuta nici in prezent, in prima instanta pentru ca nu este insotita de dovezi stiintifice care sa ii multumeasca pe oamenii de stiinta ai vremilor noastre, insa gandurile si conceptiile sale au dus la o apropiere dinamica fata de stiintele medicale.
Contributia la stiintele oculte
Avand in vedere ca era fascinat de stiintele oculte, Paracelsus a incercat intreaga sa viata sa descopere legatura dintre fizic si ezoteric, fiind cunoscut in prima instanta pentru codificarea substantelor alchimice primare, care sunt in numar de trei si poarta denumirea de tria prima: sarea, mercurul si sulful. Acesti termeni se refera mai degraba la principii – asa cum este cazul in mare parte a textelor alchimice – si nu la substantele fizice asa cum sunt ele cunoscute de majoritatea oamenilor. Astfel, sarea reprezinta solidul in timp ce mercurul este un simbol al mobilitatii si transformarii iar sulful reprezinta combustibilitatea si legatura dintre solid si transformare.
Cele trei elemente primordiale se aflau si la baza identitatii umane, caci sulful reprezinta sufletul format din dorinte si emotii, in timp ce sarea reprezinta corpul fizic iar mercurul devine spiritul sau facultatile mintale, judecata morala ori imaginatia. Prin intelegerea conceptului de tria prima, un fizician putea intelege corpul uman si oferi un remediu la bolile care il acapareaza.
Paracelsus avea o pasiune si pentru astrologie, publicand in timpul vietii sale un sistem de corespondente intre anumite planete cunoscute la acea vreme si metalele care le guverneaza. Astfel, Luna a primit drept element metalic de guvernare argintul, in timp ce Saturn a primit plumbul iar Marte fierul.
Pe deasupra, Paracelsus este si cel care a dezvoltat un cifru secret cunoscut in cercurile oculte si drept Alfabetul Magilor, acest alfabet codificat inlocuind litere cu diferite simboluri pentru a crea amulete astrologice.
Contributii in medicina
Paracelsus a incercat in intreaga sa viata sa delimiteze medicina de teologie si stiinta rudimentara, incercand sa descopere diagnostice la boli si posibilele leacuri ale acestora inainte de a aplica un tratament. El a inteles conceptul patogenilor, alegand sa nu ia in considerare credintele vremii conform carora boala este rezultatul dezechilibrului celor patru umori ale corpului sau posedarea demonica. El credea pe buna dreptate si ca mare parte a bolilor aveau remedii bazate pe elemente chimice, desi in mainile doctorilor nepriceputi acestea deveneau toxine sau otravuri sigure. Multi il considera un tata primordial al chirurgiei, toxicologiei, chimioterapiei, psihoterapiei si homeopatiei.
Un adevarat rebel al vremii, Paracelsus era cunoscut si pentru temperamentul sau incapatanat si independent. Conceptiile sale moderniste sunt cele care i-au adus necazuri caci alchimistul a fost vazut de mai multe ori arzand carti vechi medicale pe care le considera invechite, dorind sa predea in limba germana si nu in limba latina, mult mai acceptata la acea vreme.