Situată la nord de centrul istoric, la o altitudine de 405 m, Cetățuia are aspectul unui platou pe care a fost construită de către habsburgi, în secolul al XVIII-lea, prima fortificație de tip Vauban din Transilvania.
Proiectul a fost realizat de inginerul militar italian Giovanni Morando Visconti (1652 – 1717), în anul 1712 și reprezintă planul Clujului și construcția unei citadele de tip Vauban, de plan pentagonal neregulat, dotată pe laturile de vest, est, și nord – mai ușor accesibile – cu o serie de lucrări avansate de fortificație: bastioane și o redută, care adăpostea clădiri administrative, garnizoana și depozitul de armament. La exterior, era înconjurată cu un val de pământ și, pe anumite porțiuni, de un șanț lipsit de apă. Cetățuia ar fi comunicat cu incinta medievală a orașului, urmând a fi legate printr-un zid situat pe laturile de est și de vest.
Fortificația avea rol de protecție, mai ales în timpul Revoluției de la 1848. Aici, a fost închis și executat cunoscutul umanist și luptător sas Stephan Ludwig Roth, unul dintre eroii Revoluției. Din fortificație s-au mai păstrat o parte din ziduri, câteva clădiri, două porți, iar locul redutei a fost ridicat Turnul Parașutiștilor.
Poarta de pe latura nordică, numită și Poarta Vieneză, constituia accesul principal al cetății. Gangul de acces a fost construit în două faze, exteriorul, scund, acoperit de o boltă semiciclică turtită, este ma vechi, iar interiorul, mai nou, a fost ridicat odată cu clădirea etajată de deasupra sa. Clădirea este boltită la parter și tăvănită la etaj, cu ancadramente cioplite în piatră la deschiderile parterului și ancadramente dreptunghiulare modelate în mortar la ferestrele de la etaj.
Poarta Apei, amplasată pe latura estică a incintei fortificate, este săpată în pantă esterioară a valului de pământ, fiind flancată la deschiderea de contrforturi masive și pilaștri plați, legați cu o platbandă orizontală. Gangul de acces este mai îngust spre exterior și mai larg spre interiorul cetății, fiind boltit cu bolți baroce cu profit în formă de mâner de coș. Partea dinspre interior a gangului de acces este surmontată de o clădire cu două niveluri, sobră, cu parter boltit și etajul tăvălit.
În vecinătatea porții estetice, se află o clădire masivă, cu un singur nivel, ridicată pe un plan dreptunghiular, cu ancadramente ferestrelor modelate în mortar și acoperiș înalt, caracterizat prin lucarne ample dispuse în două rânduri. Gangul porții vestice parțial s-a surpat, din cauza unor alunecări de teren, dar a beneficiat de aceeași amenajare ca și a celorlalte porți, fiind surmontat de o clădire etajată de plan dreptunghiular, păstrată până astăzi.
Coridorul de acces în cetatea se situa între bastioanele de nord și nord-est, fiind tăiat în grosimea valului de pământ și acoperit cu o boltă turtită. În perimetrul delimitat de fostul bastion nord-estic, era amplasată magazia de pulbere a cetății – o clădire cu boltă semicilindrică, pe un singur nivel, cu acoperiș în patru ape, caracterizată de pereți netencuiți ridicați din pietre sumar ecarisate. Deasupra deschiderii în formă de mâner de coș a ușii a fost cioplit în piatră anul 1718.
Istoria recentă consemnează ridicarea pe colina Cetățuii a unui hotel, o construcție masivă și modernă, tot atunci fiind demolate clădirile de pe latura sudică a cetății.
Dealul Cetățuia reprezintă, totodată, și un important punct turistic de belvedere, tot aici fiind amplasată Crucea de pe Cetățuia care amintește de martirii Revoluției de la 1848. Crucea a fost amplasată în anul 1995, în locul celei din lemn, distrusă de autoritățile comuniste în anii ’50 ai secolului trecut.
De-a lungul anilor, Parcul Cetățuia a devenit și un loc de desfășurare a numeroase evenimente culturale și sociale. De la festivaluri de muzică și spectacole de teatru, până la târguri și expoziții, parcul găzduiește activități care atrag un public divers și contribuie la viața culturală a orașului.
Eforturile de restaurare și conservare au jucat un rol crucial în menținerea frumuseții și integrității Parcului Cetățuia. Aceste inițiative asigură că parcul și fortificația sa rămân accesibile și atractive pentru generațiile viitoare, protejând totodată patrimoniul istoric și cultural al Clujului.
Astăzi, Parcul Cetățuia din Cluj-Napoca este un loc de întâlnire și recreere pentru locuitori și turiști. Cu aleile sale umbrite, structurile istorice și priveliștile uimitoare, parcul oferă o oază de relaxare și un spațiu de explorare culturală, fiind un simbol al istoriei și frumuseții naturale a orașului.