Parcul De Waal este situat în inima oraşului Cape Town, având în spate peisajele superbe ale muntelui Table. A fost inaugurat în anul 1895, de către primarul oraşului, David Christiaan De Waal, care preţuia extrem de mult acest loc datorită arbuştilor de diferite feluri şi specii care împânziseră zona, dând senzaţia unei oaze de natură în mijlocul oraşului. Foarte multă lume se strângea acolo pentru diverse activităţi sociale relaxante. Parcul a fost amenajat exact în ideea de a oferi orăşenilor stresaţi un loc de destindere, departe de zgomotul şi aglomeraţia tipic urbană.
În prezent, parcul De Waal este faimos printre sud africani, ca un loc de interacţiune socială plăcută între adulţi, copii şi animale de companie. Mulţi vizitatori se simt atraşi în mod special de fântâna în stil victorian şi de eleşteul parcului, în timp ce copiii de toate vârstele se concentrează în special în spaţiile special amenajate pentru joacă.
A fost creată chiar şi o asociaţie a prietenilor parcului De Waal, care acţionează în sensul promovării şi consolidării aceste oaze verzi din mijlocul oraşului.
Asociaţia a fost fondată de către un grup de oameni care veneau aici de ani de zile şi care şi-au propus să acţioneze în direcţia întreţinerii, modernizării, renovării şi extinderii facilităţilor deja existente. Toate aceste lucruri se plătesc din fondul alcătuit de cotizaţiile anuale ale membrilor, dar şi din donaţii ale unor persoane fizice ori corporaţii care doresc să îşi aducă un minim aport la conservarea acestui parc.
Din 2012, în parcul De Waal s-a dat startul unei serii de concerte în aer liber. Concertele sunt de muzică variată, deşi predomină cele de jazz. Formaţiile cântă într-un chioşc de inspiraţie edwardiană. Publicul asistă în mod gratuit la spectacolele muzicale, singurul câstig al parcului fiind la nivel de notorietate. Se speră că această serie de concerte va culmina cu găzduirea unui festival anual de muzică în parcul De Waal.
Ca şi atracţii ale parcului, turiştii trebuie să ţină cont de fântâna victoriană, eleşteul cu nuferi (în care se pot bălăci câinii scoşi la plimbare) şi refugiul chioş, construit din lemn. Parcul De Waal dispune şi de numeroase facilităţi pentru vizitatori: toalete publice curate, echipamente de joacă, zone verzi, bănci, trasee pentru biciclişti, spaţii de parcare. Este permisă intrarea în parc cu câini, dar cu condiţia ca aceştia să nu se plimbe liberi, ci în lesă şi să nu îşi facă nevoile.
Un strop de istorie a parcului De Waal. În 1887, primăria oraşului Cape Town a cumpărat pământ de la familia Van Breda, care deţinea ferma Oranjezigt.
Terenul cumpărat a fost împărţit în trei. Pe una dintre aceste părţi au fost construite două rezervoare de apă, mai jos de strada Camp. Pe o a treia parcelă de pământ s-a construit rezervorul Molteno, iar parcela de la mijloc, rămasă goală, a devenit parc natural.
Primarul de atunci al oraşului, David Christiaan De Waal, şi membru al Consiliului Legislativ al Coloniei Capului a decis să se ocupe în mod special de parc. Se îndrăgostise deja de copacii crescuţi în zonă şi dorea să transforme locul într-o oază care să nu aibă nimic de-a face cu viaţa de oraş. Aşa că au fost aduşi şi plantaţi foarte mulţi pomi şi arbuşti, nu doar în parc, ci şi pe străzile din jurul său. S-au plantat numeroase soiuri de palmieri, pomi fructiferi, stejari de stâncă şi arbori africani. Între 1890 şi 1891, primarul a depus eforturi pentru ca acest loc să fie amenajat şi prevăzut cu toate facilităţile unui parc adevărat. A fost deschis publicului patru ani mai târziu.
La un moment dat, s-a numit parcul Jubilee, dar în cele din urmă a primit numele celui care l-a şi inaugurat. Porţiile grandioase şi zidul care înconjoară parcul De Waal de-a lungul străzii Camp au fost ridicate în anul 1899, iar un an mai târziu, peretele a fost prelungit până pe strada Orange. Vecinătatea parcului De Waal cu rezervorul Molteno a fost marcată de un perete realizat prin plantarea unor arbuşti fructiferi.
Actuala fântână victoriană este, la origine, o fântână arteziană prevăzută deasupra unuia dintre cele două rezervoare de apă din vecinătate.
Chioşcul de lemn a fost construit în anul 1905 şi folosit iniţial în cartierul Green Point, cu ocazia unui eveniment cultural, după care a fost mutat definitiv în parcul De Waal.
În 1909, primarul De Waal s-a stins din viaţă. Din păcate, parcul a devenit ţinta firmelor de construcţie care doreau să-i folosească terenul în alte scopuri decât cel de spaţiu verde.
A apărut o nouă suburbie a oraşului Cape Town, dezvoltată chiar în jurul parcului De Waal. S-au construit case şi s-au făcut presiuni puternice asupra primăriei pentru ca o parte din parc să fie dată în folosinţă localnicilor suburbiei care doreau să amenajeze acolo câteva terenuri de tenis şi o sală de bowling. Acest lucru presupunea însă ca aproximativ o sută dintre cei mai bătrâni copaci ai parcului De Waal să fie îndepărtaţi, distruşi.
O parte a opiniei publice, susţinută de Comisia Monumentelor Istorice, s-a opus cu vehemenţă acestei iniţiative. Doctorul J. Luckhoff a ţinut discursuri impresionante, explicând că parcul De Waal nu are doar o importanţă ecologică şi istorică, ci reprezintă o adevărată valoare spirituală a oraşului Cape Town. El a apărat existenţa celor o sută de copaci ce urmau să fie sacrificaţi, înfăţişându-i ca pe nişte fiinţe care şi-au adus aportul la realizarea unei oaze naturale, ca parte integrantă a unui proiect natural de succes.
În anul 1950, parcul De Waal a devenit gazda festivalului anual al Teatrului de Grădină. Este vorba despre acel teatru care ulterior a evoluat în actualul Carnaval Chest, care se desfăşoară în prezent în parcul de distracţii din Maynardville.
Din 1968, parcul De Waal a fost proclamat monument naţional, urmând să fie administrat ca o grădină publică extrem de bine conservată.