Parcul Dendrologic Doftana sau Haghiac este o rezervaţie naturală, aflată în comuna Doftana, judeţul Bacău. Este o rezervaţie forestieră, alcătuită din mai mult de 660 de specii de arbori.
Iuliu Moldovan este cel care a pus bazele Parcului Dendrologic Doftana, unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai apreciaţi silvicultori din ţară. Acesta a sădit fiecare arbore în parte, având grijă ca exemplarele să beneficieze de toate condiţiile pentru a se dezvolta propice. Arboretumul de la Doftana se întinde pe 24 de hectare, rezervaţia fiind amplasată la doar 13 kilometri de Târgu Ocna, în Munţii Nemira din Carpaţii Orientali.
Parcul Dendrologic Doftana a fost înfiinţat la începutul secolului al XX-lea, Iuliu Moldovan reuşind să pună bazele unei colecţii impresionante de lemnoase, atât autohtone, cât şi din afara ţării. Speciile de arbori din cadrul acestei rezervaţii naturale prezintă un grad mare de importanță atât botanică, cât şi ştiinţifică şi didactică. Arboretumul reprezintă una dintre cele mai importante colecţii forestiere din România.
Arboretumul de la Dofteana se remarcă şi prin colecţia de arbori lemnoşi exotici, unii dintre ei având o vârstă de peste 70 de ani. Printre specii se numără ienupărul de Virginia, cedrul de organon, platanul de vest, tuia gigancita, stejarul negru, lauricele japonez (considerat şi specie ornamentală), pinul muraian, pinul de coastă sau arborele lalea. Interesantă e şi colecţia de arbuşti decorativi, care luminează locul în perioada de înflorire. Din această colecţie fac parte gutuiul japonez, clopoţelul de aur şi diverse specii de magnolie.
Deşi nu este unul dintre cele mai promovate locuri din România, Parcul Dendrologic Dofteana merită vizitat, speciile de arbori şi arbuşti aflate aici reuşind să relaxeze chiar şi cel mai stresat turist.
Parcul Dendrologic Doftana este nu doar un loc de plimbare și relaxare, ci și un spațiu de învățare activă. Vizitatorii pot participa la tururi ghidate, ateliere educaționale și alte evenimente care promovează conștientizarea și aprecierea naturii.