Este vorba despre un parc absolut special. Dacă toate parcurile naţionale reprezintă mici colţuri de rai, din punctul de vedere al florei şi faunei, parcul naţional Augrabies îşi atrage vizitatorii prin prisma zgomotului infernal şi a legendelor conform cărora pe suprafaţa lui s-ar găsi cel mai mare zăcământ de diamante din lume.
Parcul naţional Augrabies a fost deschis în anul 1966, în preajma cascadelor cu acelaşi nume. Se află situat în provincia Northern Cape, la 120 de kilometri de oraşul Upington. Suprafaţa lui este vastă – parcul naţional Augrabies se întinde de-a lungul a 820 de kilometri de natură sălbatică. În mod ironic, solul parcului este arid, cu toate că în apropiere curge cel mai lung râu sud african, râul Orange. Relieful este unul predominant stâncos.
Apele cascadei Augrabies cad de la o înălţime de 60 de metri, ceea ce duce la formarea unui zgomot infernal. De altfel, numele cascadei vine de la termenul „aukoerebis”, care în limba populaţiei Khoi se traduce prin expresia „locul zgomotelor foarte mari”. Ulterior, burii care s-au stabilit în zona cascadei au preluat denumirea, dar au modificat-o din cauza accentului lor în actuala formă Augrabies.
Atunci când apele râului Orange se umflă, cascada Augrabies pare să capete şi mai multă forţă. Zgomotul, şi aşa foarte puternic, aproape că nu poate fi suportat. Spectacolul a adus faimă parcului naţional Augrabies, cu toate că puţini turişti îşi pot păstra cumpătul în faţa urletelor cascadei şi a priveliştilor oferite de căderea apelor. Cu cât se apropie mai mult de cascada Augrabies, râul Orange se împarte în mai multe canale. Apele umflate se aruncă în cascadă, apoi râul îşi continuă drumul de-a lungul unui canion săpat în granit şi întins de-a lungul a 18 kilometri.
Ca şi puncte de atracţie turistică, relieful stâncos propune vizitatorilor mai multe locuri cu denumiri sugestive:
– Moon Rock. Reprezintă un dom de granit format chiar în vecinătatea cascadei Augrabies şi care oferă un tablou neobişnuit, prin dimensiunile foarte mari şi prin forma sa. Domul denumit Moon Rock a fost comparat cu spinarea unei balene şi măsoară peste 30 de metri înălţime. Suprafaţa lui, la sol, este de 700 de metri. Este unul dintre punctele de atracţie cele mai cunoscute ale parcului naţional Augrabies. Din vârful acestei coline, vizitatorii pot experimenta cele mai spectaculoase vederi asupra întregului parc.
– Swart Rante. Reprezintă o serie de coline de culoare aparent închisă, ceea ce obişnuieşte să cam dea fiori turiştilor. Este vorba despre coline formate din rocă vulcanică, destul de săracă în cuarţ şi care se află la graniţa dintre relieful stâncos al canionului râului Orange şi păşunile verzi ale văii cascadei Augrabies. Cele două peisaje atât de contrastante se pot vedea prin comparaţie numai de la înălţimea colinelor Swart Rante, transformate şi ele într-un punct de reper al parcului naţional Augrabies. În traducere, termenii de Swart Rante înseamnă „vârfurile negre”.
– Echo Corner. Reprezintă o regiune unde, după cum dezvăluie şi numele, ecoul este foarte puternic. Este vorba despre o colină înaltă care permite, de asemenea, turiştilor să cuprindă cu ochii privelişti superbe ale parcului naţional Augrabies. Traseul până în vârful acestei coline este pe cât de frumos, pe atât de… zgomotos. Orice sunet produce ecou.
– Oranjekoom & Ararat. Reprezintă o altă înălţime ce asigură turiştilor privelişti minunate. Este locul din care vizitatorii pot vedea cel mai clar canionul de granit al râului Orange cu tot cu vieţuitoarele sale cele mai numeroase. Vidrele sunt animalele cele mai uşor de reperat în apele râului, fie dimineaţa devreme, fie seara pe înserat când se bălăcesc fără nicio grijă. În rest, turiştii pot dibui cu privirea şi cuiburile pe care vulturii negrii şi le-au făcut pe stâncile canionului. Ori chiar pot urmări o partidă de vânătoare în cadrul căreia aceste păsări prădătoare se aruncă din zbor asupra damanilor de stâncă. Viaţa animalelor decurge simplu, natural, cu dramele şi bucuriile ei obişnuite pentru viaţa sălbatică, iar turiştii veniţi să o descopere nu au cum să deranjeze niciun animal, de la înălţimea colinelor Oranjekoom & Ararat.
Dacă tot a venit vorba despre animalele care populează parcul naţional Augrabies, turiştii trebuie să ştie că aici trăiesc damani de stâncă, şopârle, zebre alpine, vulturi negri şi antilope de munte. Toate aceste vieţuitoare caracterizează canionul cascadei, în timp ce pe partea opusă, în valea cascadei se pot admira şoimii călători, ciocănitoarele aurii, papagalii Agapornis, vrăbiuţele negre, ciocârliile. Mamiferele preferă viaţa de noapte. Din pricina căldurii, ele se odihnesc ziua în adăposturi umbroase, iar noaptea ies din ascunzişuri şi pornesc în căutare de hrană. Printre acestea se numără leopardul, şacalul, râsul, pisica sălbatică africană, vulpea, geneta cu pete mici şi lupul de pământ. O serie de antilope mici şi mari pot fi văzute plimbându-se de-a lungul parcului naţional Augrabies. Zona este populată din plin cu manguste de mai multe feluri şi foarte multe girafe. Vidra este animalul cel mai special care poate fi văzut în acest parc. În total, parcul naţional Augrabies adăposteşte circa 49 de specii de mamifere.
Există şi reptile, însă acestea sunt cam scumpe la vedere. Autorităţile care se ocupă de administrarea parcului susţin că au fost înregistrate în parcul naţional Augrabies circa 40 de specii de reptile, însă doar unii turişti norocoşi au apucat să dea cu ochii de şopârlele curcubeu, şopârlele plate, cobrele negre, şerpii de nisip, viperele cu corn sau şerpii tigru. Printre speciile care au adus faimă parcului se numără varanul de Nil, ţestoasa leopard şi cobra Cape.
În ce priveşte vegetaţia parcului naţional Augrabies, planta reprezentativă este copacul de aloe. Creşte până la cinci metri înălţime şi se adaptează foarte uşor in zonele fierbinţi, regiunile stâncoase şi solurile secetoase. Pe timpuri, populaţia San obişnuia să folosească crengile copacului de aloe din parcul naţional Augrabies pentru a-şi face săgeţi de arc extrem de ascuţite. Există peste 70 de specii de plante, arbuşti şi soiuri de iarbă în cadrul acestui parc naţional.
Turiştii din toate colţurile lumii sunt aşteptaţi în parcul naţional Augrabies zilnic, între orele 7.00 şi 18.00. Se impune totuşi respectarea anumitor condiţii pentru a putea vizita acest minunat loc de viaţă sălbatică. În primul rând, vizitatorii trebuie să aibă încălţări groase căci parcul este plin de scorpioni, iar muşcăturile lor sunt periculoase. Se recomandă şi folosirea sprayurilor de ţânţari, întrucât în zonă te poţi îmbolnăvi de malarie. Pentru că parcul naţional Augrabies nu dispune de un sistem de iluminare modern, vizitatorii sunt sfătuiţi să se înarmeze şi cu câteo lanternă. Nu este permis accesul cu biciclete, patine cu rotile sau plăci de skateboard.