Parcul Naţional Defileul Jiului este o arie protejată, aflată pe teritoriul judeţelor Gorj (în proporţie de 92%) şi Hunedoara (în proporţie de 8%). Aria a fost declarată de către Guvern parc naţional în anul 2005, având o suprafaţă de 11.127 de hectare.
Este un loc ideal pentru trasee atât pentru adulţi, cât şi pentru copii. Cei mici au chiar un traseu intitulat “Poveştile pădurii”, iar cei care participă vor învăţa despre viaţa animalelor de aici, despre diverşi copaci şi plante, precum şi despre formarea unui defileu sau a altor formaţiuni de acest gen. Pe de altă parte, adulţii îşi pot crea singuri trasee, având posibilitatea de a vedea lucruri impresionante şi de a învăţa pe propria piele despre natură.
Parcul Naţional Defileul Jiului se mândreşte prin biodiversitate. Cele mai periculoase animale din faună sunt viperele care pot pune turiştii în dificultate, mai ales dacă sunt încălţaţi şi îmbrăcaţi necorespunzător. Printre animalele mari, se pot întâlni ursul carpatin, lupul şi pisica sălbatică. Tot pe aici, vieţuiesc vidra, jderul şi bursucul, toate speciile fiind vulnerabile din cauza braconajului.
Capra neagră, cerbul carpatin şi căpriorul sunt trei specii ale căror vieţi sunt puse în pericol atât de carnivore, cât şi de oameni, care le vânează în scopuri materiale. Totodată, specialiştii au găsit aici diverse specii de liliac (liliacul cârn, liliacul mare cu bot ascuţit etc.).
Nici păsările nu sunt mai prejos, Parcul Naţional Defileul Jiului fiind denumit “drumul centro-europeano-bulgar”, datorită faptului că este unul din drumurile principale de migraţie.
Au fost identificate păsări ca şoimul călător, mierla de apă, uliul porumbar sau acvila de munte. Printre reptile, se numără şerpi (de casă, de alun, de apă etc.), dar şi broscuţe fără coadă sau triton, care beneficiază de condiţii optime pentru reproducere.
În ceea ce priveşte flora, aria este acoperită în proporţie de 85% de păduri, unele specii având nevoie de o protecţie severă. Se pot admira arbori multiseculari de fag, ori arbori de anin (în jurul cărora se pot vedea croitori sau rădaşte). Suprafaţa goală de 15% se găseşte pe pajiştile montane şi pe abrupturile vârfurilor Reciu şi Chenia Dumitra.
Predomină pădurile naturale compacte, în care se găsesc specii mediteraneene şi dacice, fiind o adevărată resursă de învăţătură pentru cei care studiază acest domeniu.
Parcul Naţional Defileul Jiului însumează, cel puţin până acum, 701 specii de flori, unele dintre ele fiind foarte rare. Printre acestea, se numără Silene saxifriga, Campanula grossekii sau Vicia sparsiflora.
Cei care vor să viziteze această zonă minunată, o pot face oricând, cazare găsindu-se la tot pasul. Însă turiştii trebuie să ţină seama de regulile impuse de cei care se ocupă de parc, pentru a nu fi dată peste cap viaţa de aici. Aceste reguli ţin, în mare măsură, de bunul simţ şi pot fi citite la intrarea în Parcul Naţional Defileul Jiului.
Pe lângă traseele de drumeție, Parcul Național Defileul Jiului este popular pentru activități de alpinism, datorită formațiunilor sale stâncoase impresionante. De asemenea, râul Jiul oferă condiții excelente pentru sporturi de apă, cum ar fi raftingul sau kayakul, atrăgând aventurieri din întreaga țară.
Dedicat conservării naturii și promovării turismului sustenabil, Parcul Național Defileul Jiului continuă să fie un exemplu de gestionare eficientă a resurselor naturale, oferind vizitatorilor o experiență unică și oportunitatea de a se reconecta cu natura într-unul dintre cele mai frumoase parcuri naționale din România.