Cu patru astfel de locuri, Letonia se poate mandri, printre altele, si cu Parcul National Gauja, cel mai mare din tara, infiintat in anul 1973 in regiunea Vidzeme, in care istoria si natura au facut un pact de nepretuit — orasele istorice Sigulda, Ligatne si Cesis se afla in Parcul National Gauja, de vreme ce Valmiera ocupa poalele acestui loc splendid, dincolo de paduri zarindu-se cate un turn al vreunui castel, pe cand claritatea apei retine imaginile oamenilor care se rezeama, la umbra, de trunchiul vreunui copac cu forme stranii.

Parcul National Gauja1

De fapt, Gauja se intinde din nord-estul Siguldei pana in sud-vestul Cesis-ului, ocupand o suprafata de 922 kilometri patrati, de-a lungul raului cu aceeasi denumire; mai mult, desi urmeaza cursul raului, parcul detine si cateva lacuri, cel mai mare fiind Ungurs. Padurea de pin sau molid este pe cat de cocheta, pe atat de salbatica, imbracand inaltimile la fel de frumos in fiecare anotimp, fie ca vorbim de sezonul cald sau de cel rece.

Colinele, ce par ca se imbina cadru cu cadru, ca intr-o pelicula de Elia Kazan ori Lars von Trier, de-a lungul Raului Gauja, si terasele din gresie, peste care cativa arbori, incovoiati de conditiile meteorologice ori de alti factori vitregi, se inalta timid — de unde, numai pamantul stie —, contureaza un paradis autohton din care niciun om nu isi doreste sa mai plece. Parcul National Gauja din Letonia gazduieste, de asemenea, si formatii uluitoare de roca, ce au forme ciudate, ba chiar, infricosatoare, precum si pesteri misterioase, in care vantul si precipitatiile dau un spectacol de arta oricand, sculptand in gresie de milioane de ani.

Parcul National Gauja11

De mentionat, de altminteri, este faptul ca, in partea de sud-vest a Parcului National Gauja, se afla un mediu mult mai natural ca in celelalte parti si, totodata, mult mai frumos, poate si datorita locuitorilor din Riga, care se bucura practicand diferite sporturi pe rau, cum ar fi canoeing.

Plus, tot acestia sunt cei care fac echitatie, alearga, se plimba cu bicicletele ori pur si simplu trandavesc la soare. Imaginati-va simplitatea lejera a unui loc ce sa lafaie la umbra unui copac, cu acces spre un lac ce arunca o lumina puternica pe padurea din spatele dumneavoastra. Ganditi-va la eleganta unui castel inconjurat de rauri sau la o cabana de lemn ascunsa in inima unei paduri nealterate de mana omului. Doar asa va veti putea face o idee cu privire la Parcul National Gauja din Letonia, care ofera peste 900 de specii de plante, 150 de specii de pasari si aproape 50 de specii de animale, care mai de care mai fascinante. Si nu trebuie sa va ganditi ca nu veti avea unde sa va odihniti, intrucat exista locuri special amenajate in parc, unde puteti face camping.

Parcul National Gauja111

Numai ca toate acestea nu sunt decat cateva detalii, pentru insignifiante, pentru altii graitoare. Ceea ce va contura aproape perfect imaginea despre acest loc sunt monumentele, peste 500 la numar, pe care le veti gasi in calea dumneavoastra. Explorand parcul, veti realiza ca acest loc are o istorie indelungata, o traditie asemenea si, mai mult, un respect enorm pentru conservarea frumusetii. Biserici vechi, situri arheologice, movilele vreunui castel sau chiar castele adevarate, mori, fortarete si case boieresti. Pe de alta parte, orasul Ligatne, care se afla in interiorul Parcului National Gauja, va asteapta cu un alt parc fascinant. Tot ce trebuie sa faceti este sa urmati potecile si, bineinteles, sa va bucurati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.