Parcul National Grampians se afla in Australia, in orasul Victoria. In anul 2006 a fost inclus pe lista Patrimoniului National din Australia, datorita numeroaselor sculpturi in stanca, atribuite culturilor indigene din Australia de sud-est.
Parcul cuprinde lantul muntos Grampians, iar Muntele William este cel mai inalt varf din parc, avand 1.167 de metri. Este cunoscut pentru un fenomen mai putin obisnuit, denumit Valul Grampians, care obliga pilotii sa zboare la mai mult de 8.500 de metri deasupra pamantului. Acest fenomen are loc, de regula, in lunile octombrie, mai, iunie si septembrie, cand vanturile dinspre vest sunt foarte puternice.
Parcul National Grampians este cunoscut si sub numele de Gariwerd, cuvant provenit de la una din limbile aborigene din Australia. De-a lungul timpului, numele parcului a tot fost schimbat in cele doua denumiri, pana cand un act din 1998 a hotarat ca parcul sa fie cunoscut sub ambele denumiri. Parcul a luat nastere in anul 1984 si are o suprafata totala de 1,672.19 km². Turismul este foarte dezvoltat in zona, avand in vedere ca este unul din cele mai vizitate parcuri din Australia. Atunci cand vine vorba de cazare, Halls Gap este locul potrivit, pentru ca are tot ce ii trebuie – hoteluri, moteluri si restaurante.
Parcul National Grampians are o fauna si o flora valoroase, mai ales ca aproximativ o treime din plantele care se gasesc in oras se afla in aceasta zona protejata. Fauna este compusa in mare parte din pasari, iar cea mai reprezentativa e pasarea emu, intalnita in zonele de ses. Au fost identificate in jur de 40 de specii de mamifere, printre care canguri, echidne, oposumi si ursi koala. Punctul denumit “Zumstein” este un loc perfect pentru a face un picnic si a observa cangurii.
Insa, doua dintre mamiferele marsupiale au un program special de protectie, fiind puse in pericol – este vorba de wallaby si de cangurul gri. In ceea ce priveste flora, Parcul National Grampians adaposteste o multitudine de specii de flori salbatice, care, atunci cand infloresc, fac din parc o adevarata incantare. Au fost descoperite mai mult de 800 de specii indigene, iar 20 dintre acestea sunt endemice.
Insa cel mai important lucru al Parcului National Grampians este mostenirea culturala. Populatiile Djab Wurrung si Jardwadjali au lasat in urma lor opere de arta, realizate din piatra, iar astazi turistii raman muti de uimire in fata unor asemenea frumuseti. Numeroasele pesteri prezente in parc sunt pline de motive pictate, iar printre cele mai des intalnite tematici sunt animalele, pasarile, urme de maini pictate si urme de animale.
Cele mai populare locuri sunt Billimina (Adapostul Glenisla), Gulgurn Manja (Stanca plata), Jananginj Njani (Tabara piciorului unui emu), Manja (Pestera mainilor), Ngamadjidj (Pestera fantomelor) si Larngibunja (Pestera pestilor). Numele sunt cuvinte provenite din limbile celor doua triburi, iar multe dintre locurile din aria protejata au fost denumite tot de ei.
Parcul National Grampians este unul din cele mai vizitate parcuri australiene, turistii fiind atrasi de frumusetea florilor salbatice, dar si de mostenirile lasate de triburile indigene. Perioadele potrivite pentru drumetii sunt iarna si primavara, pentru ca pe timpul verii temperaturile pot creste foarte mult, iar aerul este foarte uscat. Locul este preferat si de alpinisti, iar multi turisti vin sa stea cu cortul, ca sa poata descoperi singuri misterele naturii.