Parcul National Harz se gaseste in Germania, scopul lui fiind acela de a proteja 10% din Muntii Harz. Este cel mai intins parc impadurit din tara, avand o suprafata de aproximativ 25.000 de hectare.
Parcul a luat nastere in anul 2006, dupa ce au fost unificate alte doua parcuri nationale: Parcul National Hochharz si Parcul National Harz al Saxoniei Inferioare. Cele doua parcuri au fost inaugurate pe vremea cand exista o granita care separa Germania Democrata de Germania Federala, iar autoritatile au simtit nevoia de a indeparta orice urma a acelor vremuri. Cel mai inalt varf al Parcului National Harz este Brocken, a carui inaltime atinge 1.141 metri.
Este un obiectiv popular pentru alpinisti, insa nu numai pentru ei – oamenii care nu fac drumetii pot ajunge pe varf cu ajutorul unor locomotive cu aburi. De asemenea, cei care ajung aici pot vizita Brockengarten, o gradina botanica ce dateaza din anul 1890 si care se ocupa cu protejarea speciilor de plante caracteristice acestor munti.
Parcul National Harz este alcatuit in cea mai mare parte din paduri, acestea acoperind 95% din suprafata lui. Printre speciile de arbori intalnite in parc se numara molidul (prezent in poportie de 82%), fagul, paltinul de munte, ulmul, carpenul, scorusul de munte, mesteacanul (comun, pufos, pitic si negru), frasinul, gorunul si stejarul pedunculat. Desi pana in secolul al XIX-lea padurile de la altitudini mari erau reprezentate de molizi si fagi, la inceputul acelui secol zona a fost despadurita de cei care exploatau minereuri. Ulterior s-au replantat molizi, iar unii arbori au chiar si 250 de ani.
Pe langa paduri, Parcul National Herz este alcatuit si din tinoave, lacuri artificiale, stancarii si pasuni montane. Tinoavele adapostesc tot felul de specii rare de libelule si fluturi, iar in trecut erau folosite in exploatarea turbei, mai ales ca in unele locuri prezinta straturi chiar si de sapte metri. Stancariile din roci granitice sunt unele din cele mai populare obiective turistice din parc, insa ele au si rolul de a proteja pasari ca mierla gulerata sau soimul calator, precum si cateva specii de liliac.
Flora este una speciala: au fost identificate pana acum 136 de specii de alge, peste 250 de specii de licheni, 440 de specii de fungi, mai bine de 700 de taxoni de muschi (printre cele mai des intalnite se numara muschiul de turba, care are 24 de specii prezente in parc) si aproape 700 de specii de plante vasculare. Astfel, din zona protejata fac parte iarba grasa (planta carnivora), dedita sau sisina de munte (creste in Germania doar in acest loc), degetelul rosu, orhideea Listera cordata (specifica zonelor de turba) si credeii de munte (identificati in anul 2001, dupa ce nu au mai fost vazuti aproape un secol).
Fauna din Parcul National Herz este si ea una valoroasa si importanta pentru habitatele Germaniei. Printre speciile de animale pe care turistii le-ar putea vedea cat timp se afla in parc se afla patru specii de chitcan (de apa, de padure, de casa si pitic), trei specii de pars (de alun, de ghinda si mare), pisica salbatica, cainele enot sau muflonul. Mamifere precum ursul sau lupul nu mai exista, ele fiind omorate de vanatori. Ultimul lup din acesti munti a disparut in anul 1798, iar rasul a disparut in 1818. Cu toate acestea, in ultimii ani au fost aduse cateva exemplare de ras, de la gradini zoologice. Acestia pot fi vazuti pe stanca Rabenklippe, stanca devenita foarte populara in randul turistilor tocmai din acest motiv.
In ceea ce priveste speciile de pasari, in Parcul National Harz se regasesc aproape 100. Printre acestea se numara ciocanitoarea neagra, barza neagra, viesparul, soimul calator, ciuvica si gaia rosie. Multe dintre specii sunt in pericol – un exemplu este ce al gaiei rosii, care numara circa 20.000 de perechi in anul 1980, insa numarul lor s-a redus la jumatate pana acum. Insectele sunt prezente si ele in numar mare, iar speciile de libelule Aeshna subarctica si Somatochlora alpestris sunt pe lista insectelor protejate. In parc vietuiesc patru specii de reptile, sapte specii de amfibieni (borasca-mamos) si 5 specii de pesti (pastrav, zglavoaca).
Parcul National Herz este unul din cele mai vizitate parcuri din Europa, primind cateva milioane de vizitatori in fiecare an. Oamenii pot vizita parcul cu ajutorul masinilor personale, iar o buna parte din ei se duc in drumetii sau cu locomotivele pe varful cel mai inalt. Chiar si iarna este un loc vizitat, deoarece se pot practica multe sporturi. Parcul este administrat de aproximativ 190 de persoane, dintre care 40 sunt padurari. Acestia au si rolul unui ghid turistic, informand oamenii despre tot ce au nevoie sa stie.