Parcul National Lacurile Plitvice din Croatia este cea mai veche rezervatie naturala din Europa de sud-est si totodata unul dintre cele mai frumoase si spectaculoase locuri de pe continent. Acest complex a fost declarat parc national in 1949 si acopera o suprafata de aproape 297 km². In anul 1979, UNESCO l-a inclus pe lista Patrimoniului Mondial, iar numarul vizitatorilor se apropie de un milion anual.

Parcul National Lacurile Plitvice1

Complexul este alcatuit din 16 lacuri, care s-au format prin confluenta unor rauri subterane carstice si a unor rauri mai mici. Acestea sunt unite de raul Plitvice si sunt impartite in Lacurile de sus, respectiv Lacurile de jos. Cel mai mare lac este Kozjakare o suprafarata de 82 de hectare si o adancime de 47 de metri, fiind singurul navigabil din intreg complexul. Pe langa lacuri, Parcul National Lacurile Plitvice este plin de cascade, una mai spectaculoasa ca alta, cea mai mare (76 de metri) fiind “creatia” raului principal. Accesul la cascade se face pe poduri de lemn, iar ce e cu adevarat fascinant este culoarea lacurilor, care difera din loc in loc.

Acest parc national este deosebit si datorita florei si faunei prezente. Desi cercetarile amanuntite ale florei au inceput destul de tarziu, abia spre sfarsitul secolului al XX-lea, acestea au scos la iveala faptul ca aici exista 1146 de specii de plante, impartite in 109 familii. Datorita unor factori ecologici, cum ar fi pozitia geografica sau circulatia maselor de aer, flora din Parcul National Lacurile Plitvice se caracterizeaza prin diversitate, fiind prezente specii din intreaga lume.

Parcul National Lacurile Plitvice11

Cele mai interesante sunt considerate speciile endemice, adica acele specii care traiesc doar intr-o anumita regiune. La Plitvice sunt prezente in jur de 75 de astfel de specii, printre ele aflandu-se plante care sunt specifice unor teritorii ca Balcani sau alte mici zone ale Europei. In parc se pot observa peste 50 de specii de orhidee, iar cele mai multe dintre plantele prezente aici sunt protejate de lege. Aceasta diversitate a plantelor ofera un spectacol de culori minunat, care se schimba odata cu inceperea unui nou anotimp.

Rezervatia cuprinde si o gama larga de arbori, printre cei mai raspanditi fiind fagii si brazii. Fagii ocupa in jur de 70% din suprafata padurilor de aici, in timp ce brazii in jur de 20%. Alte tipuri de arbori care se pot intalni in padure sunt artari, stejari, ulmi, molizi, pini, toti gasindu-se in mai multe specii.

Parcul National Lacurile Plitvice111

Parcul National Lacurile Plitvice din Croatia prezinta si o gama larga de animale si pasari care traiesc aici. Specialistii au gasit pana acum in jur de 50 de specii de mamifere, 12 specii de amfibieni, 321 de specii de fluturi (intre care 245 sunt nocturni) si 150 de specii de pasari. Este printre putinele rezervatii in care se mai gasesc lupi salbatici si ursi bruni salbatici. In ceea ce priveste speciile de pesti si crustacee, aici salasluiesc pesti ca pastravul brun (se intalneste in Lacurile de sus) sau pastravul de lac (gasit in lacul Kozjak). Se mai poate observa crabul de rau, iar in ceea ce priveste pescuitul, este total interzis, avand in vedere importanta prezentei pestilor in aceasta minunata rezervatie naturala.

Numarul reptilelor este destul de mic, iar printre cele mai des intalnite reptile se numara soparla, gusterul (care este cea mai mare specie de soparla din Croatia), sarpele de apa (Natrix Tessellata), sarpele de casa, vipera cu corn, iar pe langa unele lacuri se mai pot vedea cateva broase testoase. Clasa amfibienilor este alcatuita din salamandra de foc, tritonul comun si tritonul de munte si cateva specii de broaste, cum ar fi broasca rosie de munte, broasca saritoare si broasca raioasa bruna, cea mai mare broasca din interiorul parcului.

Parcul National Lacurile Plitvice1111

Desi Parcul National Lacurile Plitvice are aproape 50 de specii de mamifere, acestea rar pot fi vazute de catre vizitatori. Insa specialistii care au studiat cu atentie aceasta rezervatie au descoperit ce fel de specii se ascund in padurile de aici. Printre ele se afla mamifere mari ca lupul, vulpea, ursul si bursucul sau mamifere care animeaza parcul doar noaptea, cum ar fi diverse specii de harciog. Pe langa acestea, mai sunt prezente si mamifere mici, ca de exemplu arici sau liliac (exista peste 15 specii de liliac, unele dintre ele foarte rare).

Daca mamiferele se lasa greu de vazut, nu acelasi lucru se poate spune si despre pasari, care ii incanta pe vizitatori de fiecare data. Aproape jumatate din speciile de pasari si-au construit cuiburi aici, iar printre cele mai usor de observat sunt mierla, codobatura de munte, aproape toate speciile de ciocanitoare, specii de pitigoi si de bufnite, precum si rate salbatice, soimi si vulturi.

Parcul National Lacurile Plitvice11111

Parcul National Lacurile Plitvice din Croatia este o adevarata minunatie a naturii si, din fericire, nu se afla foarte departe de tara noastra. Se poate ajunge acolo atat cu masina, cat si cu avionul, iar in ceea ce priveste cazarea, sunt destul de multe pensiuni si hoteluri pe langa rezervatie care pot completa un sejur de neuitat. Trebuie mentionat faptul ca moneda Croatiei este kuna, acestia neacceptand euro. Intrarea in parc costa in jur de 110 kuna (aproximativ 15 euro) pentru un adult, mai putin intre perioada noiembrie-martie inclusiv (sezonul de iarna), cand pretul este de 70 kuna. Complexul are doua intrari, vizitatorul avand posibilitatea de a alege singur turul pe care il prefera, iar vizitarea parcului se poate face cu autobuzul sau cu vaporul, avand in vedere ca un tur dureaza cateva ore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.