Mokala este cel mai recent parc naţional din Africa de Sud. A fost inaugurat în anul 2007, la 80 kilometri distanţă de oraşul Kimberley. Este aşezat pe dealuri, iar priveliştea este marcată atât de coline cât şi de spaţii deschise, de câmpie. Parcul naţional Mokala este oarecum izolat, în afara localităţilor, ceea ce oferă turiştilor care îl vizitează o senzaţie de pace şi tihnă deosebită. Se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 20.000 hectare.

Mokala National Park1

Dincolo de dealurile care mărginesc parcul naţional Mokala se află o surpriză: câmpii întinse de nisip, dispuse în partea de nord vest a parcului. Şanţurile săpate în pământ de către mici pârâiaşe străbat colinele şi câmpiile şi apoi se varsă în râul Riet, contribuind la peisaje naturale de vis.

Mokala vine din limba Setswana, limba africanilor din statul Botswana, şi înseamnă „copacul cu ţepi”. Este vorba despre un soi de copac înalt şi plin de spini, de care numai girafele se încumetă să se apropie. Acest gen de arbuşti cresc cu precădere în păduri aride şi regiuni nisipoase şi reprezintă unul dintre copacii reprezentativi pentru regiunile de deşert ale Africii de Sud. Sunt originari din nordul Capului şi pot fi întâlniţi în mai multe forme şi mărimi – de la arbuşti mici şi spinoşi de maxim doi metri înălţime, până la copaci grandioşi, de 16 metri înălţime şi cu o coroană bogată. Localnicii folosesc scoarţa şi răşina copacului cu ţepi pentru a-şi trata tusea şi răceala. Seminţele acestui copac sunt deseori prăjite şi măcinate, iar din ele se fierbe un soi de cafea tare.

În cadrul parcului naţional Mokala, aceşti copaci cu ţepi, Acacia Erioloba, sunt destul de bătrâni şi au luat deja aspectul unor pomi cu coroane în formă de umbrele.

Mokala National Park11

Animalele care trăiesc aici reprezintă o atracţie aparte, în special pentru că majoritatea sunt specii pe cale de dispariţie. Însă în parcul naţional Mokala, ele au reuşit să se înmulţească şi o duc foarte bine. Printre acestea se numără antilopa africană, damaliscus lunatus, cea mai rapidă antilopă din lume, în ciuda aspectului său greoi – umeri înalţi, crupa joasă şi un aer mereu jucăuş. O altă antilopă ameninţată cu dispariţia este antilopa roşcată. Trăieşte şi ea în parcul naţional Mokala şi poate fi admirată de la distanţă de către vizitatori, căci este foarte timidă. A fost relocată de către autorităţi cu foarte mari dificultăţi, căci este o specie rară şi endemică. Parcul naţional Mokala este unul dintre puţinele în care s-a putut adapta. Rinocerul negru şi rinocerul alb şi-au găsit şi ei un minunat cămin natural în acelaşi parc naţional Mokala. Bizonii Capului au fost relocaţi cu succes în parcul naţional Mokala, alături de elani, girafe şi capre de munte. Ar fi trăit aici şi câţiva leoparzi, însă numărul lor s-a redus drastic şi cei rămaşi în viaţă nu se arată turiştilor. În schimb, pot fi văzuţi caracali, şacali, vulpi, zebre, porci furnicari şi hiene.

Nici existenţa păsărilor nu poate fi trecută cu vederea. Păsările ţesător, Philetairus Socius, au construit în coroanele copacilor adevărate cartiere de cuiburi, o întreagă reţea cu aspect de crescătorie de păsări. Înăuntru, păsărelele ţesător se adăpostesc atunci când temperaturile zilei ating cote extreme.

Cu toate că printre animalele parcului naţional Mokala nu prea se numără mamifere de pradă, există totuşi numeroase păsări prădătoare impresionante prin agilitatea cu care ştiu să îşi vâneze prada. Spre exemplu, uliul. Sunt foarte numeroşi şi s-au obişnuit deja cu atenţia vizitatorilor. Zboară nestingheriţi, lăsându-se fotografiaţi în ipostaze pline de măreţie.

Vulturul marţial este o altă pasăre prădătoare specifică parcului naţional Mokala. Este cel mai mare şi mai puternic vultur din Africa de Sud, capabil să prindă din zbor animale mari precum antilope şi capre de munte. Vulturul nubian este cel mai vechi vultur al Africii de Sud şi poate fi, de asemenea, admirat în parcul naţional Mokala. Nici vulturul Capului nu lipseşte. Este o pasăre endemică, căci trăieşte numai în Africa de Sud.

Mokala National Park111

O altă pasăre extrem de rară în lume, bufniţa Capului, trăieşte fără probleme în acelaşi minunat parc. Nu se lasă însă prea uşor zărită, preferând să fie ea cea care urmăreşte cu privirea pe turişti, din ascunzişuri neaşteptate. Abia noaptea, dacă cerul este senin, poate fi distinsă în coroanele copacilor cu ţepi.

Parcul naţional Mokala oferă şi pachete turistice cu cazare inclusă. Deţine două tabere unde acomodarea variază de la semi lux la lux total. Este vorba de trei locuinţe, cu nume exotice: Mosu, Mofele şi Lilydale. Mosu şi Mofele se află relativ aproape una de alta şi pot găzdui până la 60 de turişti simultan. Fiecare din ele este prevăzută cu restaurant, pub şi sală de conferinţe. La restaurant se servesc mâncăruri tradiţionale africane, într-o atmosferă fermecătoare de savană.

Cazarea la Mosu şi Mofele constă într-o bucătărie dotată modern, un dormitor cu două locuri, pături electrice, toaletă cu WC şi duş, şemineu şi aer condiţionat. Turiştii dispun aici şi de o zonă amenajată pentru grătar. Lilydale se află la 70 de kilometri distanţă de Mosu şi Mofele şi este destinat turiştilor cu dare de mână. Poate găzdui opt persoane deodată şi a fost prevăzut cu un centru de afaceri echipat la cele mai înalte standarde. Dispune de un restaurant modern şi sală de conferinţe. Camerele pot găzdui între două şi cinci persoane, iar complexul a fost dotat şi cu o piscină.

Parcul naţional Mokala este prevăzut şi cu o zonă pentru campat, aflată în vecinătatea taberelor turistice Mosu şi Mofele. Este considerată o zonă de lux pentru că a fost prevăzută cu bucătării şi toalete moderne, separate pentru fiecare familie care vine cu cortul.

Mokala National Park1111

Ca şi activităţi, se recomandă: urcare cu bicicleta pe munte, plimbări uşoare, focuri de tabără. Contra cost, turiştii se pot bucura de excursii cu maşina. Ghidul îi conduce prin cele mai frumoase zone ale parcului naţional Mokala, dezvăluindu-le minunata artă pe piatră executată de locuitorii vechi ai regiunii. Majoritatea secvenţelor încrustate în piatră redau diverse momente ale războaielor burilor. Se poate practica şi pescuitul la zbor, cu condiţia ca peştii să fie imediat eliberaţi în apă. De asemenea, tuiştii pot închiria canoe gonflabile pentru a se plimba pe râul Riet. Nici noaptea nu merită să stai în cameră. Cerul senin este plin de stele.

Cele mai bune perioade de vizitare a parcului naţional Mokala sunt cele din lunile aprilie, mai şi septembrie. În rest, temperaturile sunt extreme şi dificil de suportat de către turişti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.