Home Călătorii Obiective turistice din România Parcul Național Munții Măcinului – refugiul biodiversității

Parcul Național Munții Măcinului – refugiul biodiversității

0

Parcul Naţional Munţii Măcinului este situat în nord-vestul Dobrogei, pe raza judeţului Tulcea, între Valea Dunării, Valea Luncaviţei şi înşeuarea Cerna-Horia. Cea mai apropiată localitate de limita Parcului este comuna Greci.

Munţii Măcinului reprezintă cel mai vechi sistem muntos din România, rezultat al orogenezei hercinice. Versanţii sunt abrupţi, stâncoşi, iar altitudinea variază între 7 şi 467 de metri, cel mai înalt punct fiind Vârful Ţuţuiatu. Peisajul se remarcă prin formaţiunile granitice megalitice, cu roci aflate încă în proces de dezagregare, dând naştere unor forme variate.

Parcul Naţional Munţii Măcinului are o suprafaţă de peste 11.000 de hectare, iar în cadrul lui au fost identificate 24 de habitate prioritare, printre care Rezervaţia Naturală Valea Fagilor, una dintre cele mai vechi din ţară.

Regiunea se remarcă printr-o mare varietate de specii de faună şi floră, Parcul găzduind peste 1.770 de specii de plante (dintre acestea, 72 de specii sunt protejate ca fiind rare sau vulnerabile, iar 27 sunt endemice pentru regiune), 181 specii de păsări, 47 de specii de mamifere, 1.436 specii de insecte, 11 specii de reptile şi 7 specii de amfibieni.

Printre speciile rare sau aflate în pericol de extincţie care pot fi întâlnite în Munţii Măcinului, se numără broasca ţestoasă, balaurul dobrogean – cel mai mare şi mai rar şarpe din ţară, dihorul de stepă, vipera cu corn, vulturul pleşuv brun, ciocănitoarea neagră etc.

Deşi se află în apropierea Deltei Dunării, Parcul Naţional Munţii Măcinului nu este foarte cunoscut din punct de vedere turistic, însă în ultima vreme aici au fost amenajate mai multe rute pentru vizitatori.

În zonă, există un traseu tematic „Poveştile Măcinului”, un traseu pentru practicarea turismului ecvestru, trasee de cicloturism şi 6 trasee turistice (Traseul „Ţuţuiatu”, Traseul „Greci – Dealul cu drum – Nifon”, Traseul „Vârful Crapcea”, Traseul „Culmea Pricopanului”, Traseul „Cozluk- Valea Plopilor”, Traseul „Valea Vinului – Cerna”).

Parcul este accesibil din mai multe localități din județul Tulcea, cu puncte de intrare principale la Greci și Cerna. Vizitatorii pot beneficia de facilități precum centre de informare, zone de camping și ghiduri turistice. Administrația parcului organizează periodic activități educative și de voluntariat pentru promovarea protecției mediului​.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version