Este considerat una dintre marile atracţii naturale ale provinciei Western Cape din Africa de Sud şi se întinde pe o suprafaţă de 27.000 de hectare, cuprinzând regiunea din jurul lagunei Langebaan şi câteva insuliţe aflate în golful Saldanha. În partea vestică, parcul naţional West Coast este marcat de Oceanul Atlantic, iar pe partea sudică înconjoară micul orăşel – port Yzerfontein.
Parcul naţional West Coast reprezintă căminul stabil a numeroase specii de păsări. Pe timp de iarnă, aici vin să trăiască inclusiv păsări din zona arctică. În total, au fost înregistrate 250 de specii de păsări, reprezentând una dintre principalele atracţii turistice ale parcului.
Cele mai interesante sunt păsările marine. Turiştii sunt impresionaţi de numărul foarte mare al pescăruşilor care trăiesc în cadrul parcului naţional West Coast şi de spectacolul pe care îl oferă zilnic alte păsări tipice regiunii, precum cormoranii, păsările flamingo, fugacii roşcaţi, fugacii pitici, fluierarii cu picioare roşii şi corbii de mare. Aici, pot fi admiraţi jucăuşii pinguini cu picioare negre, singurul fel de pinguini care trăiesc pe suprafaţa Africii de Sud. Aceştia pot fi întâlniţi doar pe insulele Jutten şi Malgas, aflate între limite parcului naţional West Coast.
În funcţie de anotimp, în cadrul parcului naţional West Coast poposesc zeci de alte specii de păsări, pe lângă cele endemice. De exemplu, pe timpul verii, aici vin circa 80% dintre păsările migratoare ale Europei de Est. Tot aici, se retrag, în lunile călduroase, şi o mare parte a păsărilor din zona arctică.
Turiştii sunt sfătuiţi să viziteze parcul naţional West Coast cu precădere în lunile septembrie şi martie, pentru că aceste luni reprezintă momentul sosirii în zonă a păsărilor migratoare, respectiv momentul în care cârduri nesfârşite de păsări culeg hrană înainte de a se întoarce în ţările din care au venit. În aceste perioade, cele mai multe dintre păsările migratoare îşi schimbă şi penajul, ceea ce duce la un adevărat spectacol de modă.
Păsările limicole oferă vizitatorilor adevărate lecţii despre cum se prinde hrana din apă. Sunt atât de atente la micile lor sesiuni de vânătoare acvatică, încât pot fi admirate de la distanţă foarte mică. Cele mai simpatice dintre păsările limicole ale parcului naţional West Coast sunt becaţinele, fugaciul de ţărm şi fluierarii. Din păcate, acestea sunt şi primele păsări care pleacă în luna martie spre ţările de origine. Sitarul cu picioare lungi îşi ia primul zborul, urmat de culic şi gâsca sălbatică.
Cele mai rare specii de păsări ce pot fi văzute în parcul naţional West Coast sunt egreta mică, călifarul alb african şi pelicanul alb. O pasăre spectaculoasă pe care toţi turiştii ar dori să aibă şansa de a o vedea este vulturul pescar, a cărui specie se află, în prezent, în pericol de dispariţie. Prundăraşul cu dungi castanii este şi el destul de scump la vedere, însă eforturile de a-l zări sunt întotdeauna răsplătite. Această pasăre acvatică este înzestrată cu o pereche de picioare lungi care o ajută să alerge cu o viteză uluitoare, în raport cu dimensiunile corpului. De altfel, fuga este principala armă de apărare a prundăraşului cu dungi castanii. Camuflajul este a doua armă. Se spune că este o pasăre sociabilă, însă acest lucru este mai degrabă o impresie lăsată de aspectul drăgălaş decât de comportamentul în prezenţa oamenilor.
Alte păsări fascinante ale parcului naţional West Coast sunt pietruşul, fluierarul cu picioare verzi şi nisiparul.
În ce priveşte păsările care preferă suprafaţa verde a parcului naţional West Coast, printre arbuştii specifici Africii de Sud pot fi zărite câteva specii de păsări endemice interesante precum dropia neagră, fazanul sălbatic, fazanul cenuşiu, canarul galben, ciocârlia Karoo, presura şi eretele african.
În ce priveşte mamiferele, parcul naţional West Coast se mândreşte cu o serie de vieţuitoare tipice Africii de Sud. Este vorba de elani, antilope roşcate, şacali, vidre, damani de stâncă, gazele, marele kudu şi capre sălbatice. Cele mai multe mamifere ale parcului naţional West Coast sunt concentrate în cadrul rezervaţiei Postberg, dar din păcate, acest loc poate fi vizitat de turişti doar în anumite perioade, între lunile august şi septembrie. Animalele care mişună liber de-a lungul întregului parc naţional West Coast sunt vulpea de prerie, mangustele şi râsul sălbatic.
Din punct de vedere istoric, insulele şi laguna Langebaan reprezentau un soi de paradis al coloniştilor francezi. În timpul secolului al XVIII-lea, aceştia făceau comerţ înfloritor cu piei de focă, ouă de păsări şi guano provenind din insulele actualului parc naţional West Coast. Cea mai mare insulă este Shappen şi, pe timpul celui de-al doilea război mondial, a fost transformată în lagăr de concentrare al prizonierilor. În prezent, ea a devenit un sanctuar protejat al păsărilor migratoare.
Insula Jutten atrage numeroşi turişti datorită poveştilor cu fantome ţesute în jurul ei. Se spune că ar fi bântuită de spiritele echipajului navei Merestein, scufundată în anul 1702. Insula Meeuw reprezintă o micuţă bază militară. Niciuna dintre insule nu permite accesul turiştilor, în schimb, toate trei pot fi admirate de la depărtate, în cadrul unor plimbări cu barca în jurul lor.
Parcul naţional West Coast a reprezentat un proiect ambiţios al cărui început a fost marcat în anul 1975, când laguna Langebaan a fost declarată rezervaţie marină. În 1987, i s-a adăugat o suprafaţă de teren din împrejurimi, inclusiv orăşelul Yzerfontein, şi a fost proclamată sub forma parcului naţional Langebaan. În 1988, s-a decis ca numele să fie schimbat în parcul naţional West Coast.
Din punct de vedere turistic, parcul propune mai multe activităţi în natură. Sezonul florilor este cea mai cunoscută atracţie a parcului naţional West Coast şi se prezintă vizitatorilor sub forma unui adevărat festival al florilor. Are loc anual, între august şi septembrie, iar turiştii au ocazia să se bucure de spectacolul extraordinar al florilor din regiune. Toate înfloresc în acelaşi timp, într-o multitudine de forme, dimensiuni şi culori, iar priveliştile nu pot fi concurate decât de parfumul floral care învăluie în această perioadă întregul parc.
O altă atracţie deosebită o reprezintă traseul denumit sugestiv „Pe urmele Evei”. În 1995, au fost descoperite aici o serie de amprente în piatră a unor tălpi de femeie. În urma cercetătorilor, s-a concluzionat că ar fi vorba despre urmele paşilor unei femei care ar fi trăit în urmă cu aproape 120.000 de ani în această regiune. I s-a dat numele Eva. Urmele originale au fost duse la muzeul Iziko din Cape Town, iar cele aflate în parc sunt o reproducere fidelă care provoacă pe turişti la parcurgerea unui traseu destul de lung, dar foarte plăcut.
În fine, turiştii pot face lungi plimbări cu bicicleta, se pot bucura de spectacolul păsărilor, pot face grătare africane şi pot lua masa în cadrul unor zone amenajate special pentru picnic în familie.
De asemenea, în luna august, vizitatorii au parte de spectacolul balenelor şi delfinilor, extrem de activi în această perioadă.
Parcul naţional West Coast poate fi vizitat zilnic între orele 7.00 şi 19.00, contra unei taxe de intrare.